Ukupno prikaza stranice

utorak, 10. travnja 2012.

SP divizija 2B - Belgija pobjednik u Sofiji

U bugarskoj Sofiji završen je prvi turnir seniorskog prvenstva ove sezone. Iako je bilo očito da će Belgija slaviti, a Južnoafrička republika tugovati prvenstvo je bio vrlo uzbudljivo. Borba za medalje između preostale četiri reprezentacije bila je vrlo žustra i neizvjesna, a na kraju su ih ugrabili Kinezi i Bugari.




Rezultati

Meksiko - Belgija  2:9
Kina - Izrael  9:5
JAR - Bugarska  1:4
--------
Kina - Meksiko  5:1
Izrael - JAR  6:2
Belgija - Bugarska  14:3
--------
Belgija - Izrael  4:1
Kina - JAR  6:1
Meksiko - Bugarska  8:5
--------
JAR - Belgija  0:14
Izrael - Meksiko  5:4 OT
Bugarska - Kina  6:3
--------
Meksiko - JAR  2:0
Bugarska - Izrael  3:2 SO
Bugarska - Kina  8:5

Poredak
Belgija  15, Kina 9, Bugarska 8, Meksiko 7, Izrael 6, JAR 0.


Reprezentacija Belgije, favorit prije početka natjecanja, zasluženo je došla do prvog mjesta i prelaska u viši rang - diviziju 2A čiji je trenutno član i hrvatska reprezentacija. Oni su u pet utakmica osvojili maksimalan broj bodova pobijedivši sve svoje protivnike. Odlučujući je bio zadnji dvoboj s Kinom. Belgiji je za prvo mjesto trebao bilo koji rezultat osim poraza u regularnom dijelu. u tom slučaju bi dalje išla Kina. Susret je bio vrlo napet, a nakon mnogo golova, preokreta i dobre igre Belgija je slavila sa 8-5. Ključnu ulogu odigrala je njihova prva linija koja se sastojala od braće Vincenta i Mitcha Morgana te Oliviera Rolanda. Potonjem je ovo inače bio debi u dresu belgijske reprezentacije kojeg nosi jer je već tri sezone među najboljim igračima Chiefsa iz Leuvena, jednog od vodećih belgijskih klubova. Roland je naime Kanađanin te je na čitavom prvenstvu pokazao kako je definitivno iznad ovog ranga natjecanja. Upisao je 22 boda u 5 utakmica i jedan je od najzaslužnijih za belgijsko prvo mjesto. U ovogodišnjem sastvau Blegije je inače bilo nekoliko vrlo mladih i perspektivnih igrača koji im daju optimizam da bi se u diviziji 2B mogli zadržati dulje od tek jedne sezone.

Drugo mjesto je s 9 bodova zauzela Kina. Reprezentacija koju je vodio japanski trener Keisuke Araki odlično je otvorila turnir sa tri sigurne pobjede protiv Izraela, Meksika i JAR-a. Šok je uslijedio u četvrtom kolu kada su poraženi od domaćina sa 6-3 nakon što su imali vodstvo od 2-0 i 3-2. Pred zadnje kolo mogli su završiti na bilo kojoj poziciji od prve tri. U izravnom dvoboju s Belgijom su izgubili priliku za zlato, ali su zato pobjedom Bugarske tek u produžetku protiv Izraela osvojili srebro. Solidan uspjeh Kineza koji pokazuje da će unatoč očitom padu u razvoju biti stabilan član ove novonastale divizije. Od igrača istakao se Weiyang Zhang sa devet bodova.

Bronca je u konačnici zasjala u rukama domaćina Bugara. Oni su nakon otvarajuće pobjede protiv JAR-a pregaženi od strane Belgije sa 14-3. Da bi peh bio još veći, u toj se utakmici ozlijedila njihova legenda te unatoč 47. godini važni oslonac u igri, vratar Konstantin Mihajlov. Uz njega je još pet igrača tijekom turnira ostalo van pogina što osvajanje medalje čini velikim uspjehom. U trećem kolu upisan je neplanirani poraz od Meksika sa 8-5. Gorak okus ispran je već sutradan kada su svladali favoriziranu Kinu sa 6-3. U posljednjem kolu upisana je još jedna pobjeda, ovaj put nakon kaznenih udaraca. Izrael je svladan 3-2, a strijelac pobjedinčkog gola koji im je donio broncu bio je Georgi Iskrenov. Bugare je po običaju predvodila "ruska garda" - Stanislav Muhačev sa 14 i Aleksej Jotov sa 10 bodova.

Meksiko je četvrti sa 7 bodova. Na klupi su imali veliko trenersko ime, bivšeg NHL trenera Georgea Kingstona. Ni on im nije pomogao da postignu značajniji uspjeh iako je dojam da su za to bili sposobni. Početna dva poraza od Belgije odnosno Kine u jednom trenutku su čak dovele u pitanje i opstanak u ovoj diviziji. Ipak, treće kolo donijelo je važnu pobjedu nad Bugarskom pa onda i bod protiv Izraela koji je odagnao svaku sumnju u ostanak. U posljednjem kolu ostvarena je i druga pobjeda, nad JAR-om koja ih je na kraju dovela na četvrtu poziviju, nadomak medalji. Najbolji strijelac je po običaju bio Adrian Cervantes sa 7 bodova. Momčad sastavljena od igrača iz domaće lige pokazala je da se može nositi sa svim protivnicim iz ove divizije te će, ako se razvoj domaćeg programa nastavi u dobrom smjeru tj. u suradnji sa sjevernim susjedima, meksička reprezentacija imati svijetlu budućnost.

Izrael je na kraju sa 6 bodova završio na petom mjestu. Momčad koju vodi nekadašnji trener Montreal Canadiensa  Jean Perrin na turnir je došla oslabljena neigranjem vrlo važnih igrača poput vratara Sorotzkog i napadača Erlicha, Eizenmana i Birbraera koji nacionalni dres nisu obukli već godinama. U prvoj utakmici protiv Kine upisan je poraz od 9-5 da bi onda svladali JAR sa 6-2 i tako prebrodili sve brige oko ostanka. Uslijedio je poraz od Belgije te slavlje nad Meksikom u produžetku sa 5-4. U posljednjem kolu poraženi su od domaćina Bugarske 3-2 tek nakon izvođenja kazneninh udaraca. Dobrim se pokazao 43-godišnji vratar Jevgenij Gusin koji je mjesto prvog vratara preuzeo tek par dana prije početka prvenstva. Od igrača briljirao je Eliezer Sherbatov, napadač francuskog prvoligaša Neuilly-sur-Marnea. On je zajedno s Danielom Mazourom i Sergejem Frankelom skupio 33 boda što znači da su bili autori skoro svih izraleskih golova na prvenstvu. Upravo ih je taj nedostatak širine u napadu koštao boljeg plasmana budući da se takvi nisu mogli nositi sa reprezentacijama Kine i Belgije.

Očekivano posljednje mjesto zauzela je reprezentacija s juga Afrike. Na kraju nisu osvojoli niti bod, a postigli su 4 i primili 32 gola. Slijedi im pad u diviziju 3, samo dno svjetskog hokeja. Najbliže bodovima bili su u prvoj (Bugarska 1-4) i posljednjoj utakmici (Meksiko 0-2). Ostale utakmice uvjerljivo su izgubili. Južnoafrička republika ima relativno malu hokejašku zajednicu te je očito da u ovom trenutku nisu na razini razvoja da igraju diviziju 2B. Domaće prvenstvo im je vrlo niske kvalitete te je teško očekivati da samo s igračima iz domaćih klubova mogu postići neki bolji rezultat. U svakom slučaju, sljedeće sezone će biti glavni favorit za povratak u ovu diviziju. Najbolji strijelac bio im je branič Joshua Reinecke s 4 boda, inače igrač iz jedne kanadske juniorske hokejaške lige (OPJHL).

Sljedeći turnir bit će onaj divizije 2A na Islandu u kojem nasupa i hrvatska reprezentacija. Nedugo zatim igrat će se divizija 3, a onda redom 1B, 1A i naposlijetku elitna.

Nema komentara:

Objavi komentar