Ukupno prikaza stranice

petak, 6. travnja 2012.

Finale Dinamo - Avangard

Dinamo iz Moskve i Avangard iz Omska, pobjednici zapadne i istočne konferencije, igrat će u finalu četvrtog izdanja KHL-a. Objema momčadima će to biti prvo finale te će jedna od njih po prvi put u svoje vitrine donijeti Gagarinov trofej.
 Dinamo iz Moskve je nakon izbacivanja imenjaka iz Minska i Torpeda iz Nižnjeg Novgoroda u finalu zapada bio bolji od favorizirane momčadi SKA iz Sankt Peterburga, prvoplasiranih nakon regularnog dijela. Očekivala se duga i izjednačena serija, ali ona se nije dogodila. Naime, Dinamovci su slavili sa 4-0 u pobjedama te tako prvi izborili veliko finale. Serija je počela u Sankt Petersburgu gdje je Dinamo upisao dvije tijesne pobjede od 5-4 i 2-1. U prvoj, ostvarenoj nakon produžetaka, briljirao je napadač Denis Mosaljov koji im je sa tri gola u trećoj trećini i produžetku donio pobjedu. U drugom susretu sjajnu je predstavu pružio Dinamov vratar Aleksandr Jeremenko koji je obranama izludio SKA-ove napadače. U oba susreta dobitna je bila taktika Dinamova trenera Olega Znaroka;siguran vratar i čvrsta obrana, koncentrirana igra svih igrača, bez puno soliranja i brzi protunapadi. Rješenje za Dinamovu taktiku SKA nije pronašao ni nakon selidbe serije u Moskvu. U trećoj utakmici su poraženi 3-1, a opet je ključna figura bio vratar Jeremenko. Četvrta utakmica donijela je potpuni raspad igre i cijele momčadi iz Sankt Petersburga i potpuni trijumf Dinama i njegovog hokeja. Završilo je pobjedom Dinama od 6-1 kojom su trijumfalno izborili veliko finale. U tom je susretu briljirao 24-godišnji napadač Mihail Anisin koji je postigao hat-trick.

Osim dobre igre i taktike Dinama seriju je odlučila i loša igra SKA, pogotovo njihovih najvažnijih igrača. Bez boda su u seriji ostali Mattias Weinhandl, Tony Martensson, Maksim Afinogenov i Petr Prucha. Jedina svijetla točka bio je mladi Vladimir Tarasenko koji je upisao čak tri gola i tri asistencije. Dio krivnje ide i na dušu trenera Miloša Rihe koji očigledno nije dobro proučio igru svog protivnika te shodno tomu ni pripremio svoju momčad za dvoboj s njim. Razočaranje u SKA-u je veliko i očekivano, momčad je ove sezone igrala jako dobar hokej te su se do ove serije s lakoćom obračunali sa protivnicima u doigravanju (CSKA i Atlant). Onda su naišli na protivnika koji je bio bolji i koji ih je u potpunosti nadigrao. Trener Znarok je po drugi put u karijeri ušao u finale KHL-a, ali opet s istim receptom i sličnom taktikom. Prije dvije godine je bio poražen te će ove zasigurno učiniti sve da dođe do pobjede.

U finalu istočne konferencije Avangard iz Omska se, kao i Dinamo, lako obračunao sa svojim protivnikom Traktorom iz Čeljabinska. Nakon poraza u prvoj utakmici upisali su četiri uzastopne pobjede te po prvi put ušli u veliko finale KHL-a. Avangard je cijelo doigravanje bio vrlo uvjerljiv. Najprije su u samo četiri susreta izbacili Amur iz Habarovska da bi onda sa 4-1 bili bolji i od velikog rivala Metalurga iz Magnitogorska. Finalna serija nije počela dobro, Traktor ih je na svom ledu pobijedio sa 3-1 iako su odigrali vrlo dobro te vodili gotov pola utakmice. U drugom susretu u Čeljabinsku Avangard je slavio sa 3-2 i to nakon 26 minuta produžetaka. Treći susret u Omsku završio je u domaću korist rezultatom od 1-0. Igor Volkov bio je jedini strijelac dok je domaći junak bio i finski vratar Karri Ramo koji je upisao shutout. Dobru formu Avangard je potvrdio i u preostala dva dvoboja u seriji iako je bilo i kontroverza. U četvrtom susretu Avangard je pobijedio 3-1, a susret je obilježio grubi start domaćeg braniča Antona Belova na Traktorovu mladu zvijezdu Jevgenija Kuznjecova za kojeg je ostao neadekvatno kažnjen dobivši tek dvominutno isključenje te ne dobivši nikakvu dodatnu suspenziju. Sve bi prošlo bez puno priče da u petom susretu Avangard nije pobijedio sa 1-0 a strijelac jedinog gola bio upravo Anton Belov. I u tom susretu, kao i u cijeloj seriji, briljirao je vratar Karri Ramo za drugim shutoutom u seriji.

Momčad iz Omska zasluženo je ušla u finale, pokazali su puno fenomenalnu igru na koju Traktor, najbolja momčad regularne sezone, nije imala odgovora. U igri Avangarda sve počiva na jakom vrataru i odličnoj obrani, izvrsnoj kombinatorici u napadu te individualnoj napadačkoj kvaliteti. Osim vratara Rama u životnoj formi igra i češki napadač Roman Červenka koji u 13 utakmica u doigravanju ima 18 bodova te je s tim trenutno najbolji u ligi. Traktor je nakon izbacivanja Jugre te Ak Barsa u sedam utakmica u seriju s odmornim Avangardom ušao poprilično nepripremljen, i fizički i psihički. Vidjelo se to u svakom susretu u seriji gdje su Traktorovi igrači gotovo stalno bili podređeni Avangardovim. Razlog za poraz možda treba tražiti i u neiskustvu Traktorovih igrača budući da mnogi od njih nisu odigrali puno utakmica u doigravanju. Vratar Michael Garnett bio je na visini zadatka te je mnogo puta spasio svoju momčad. Najvažniji Traktorov igrač bez sumnje je Jevgenij Kuznjecov koji je cijelu sezonu igrao sjajno te je jedan od glavnih čimbenika odlične sezone cijele momčadi. Međutim, u seriji s Avangardom nije bio na očekivanoj razini. Njihovi igrači znali su kako ga zaustaviti te su to i učinili. Bez njegova napadačkog učinka Traktor je bio relativno bezopasan za protivnički gol te su ne računajući prvi susret zabili tek tri gola u četiri susreta.

Prvi susret velikog finala na rasporedu je 13. travnja u Omsku. Tko će biti pobjednik četvrtog izdanja Kontinentalne hokejaške lige saznat ćemo najkasnije do 25. travnja.

Nema komentara:

Objavi komentar