Ukupno prikaza stranice

subota, 28. travnja 2012.

Divizija III - Povijesni uspjeh Turske

U turskom Erzurumu održan je turnir divizije III, najnižeg razreda svjetskog prvenstva u hokeju na ledu. Pomalo neočekivano na turniru je nastupilo svih šest prijavljenih reprezentacija što u prošlosti nije bio čest slučaj. Pomalo iznenađujući pobjednik je reprezentacija Turske koja je na domaćem ledu po prvi put u svojoj povijesti osvojila zlatnu medalju, a s tim i plasman u diviziju IIB. Drugo mjesto zauzela je prije turnira favorizirana Sjeverna Koreja dok je Luksemburg osvojio broncu.


Rezultati:

Grčka - Turska  1:6
Luksemburg - Irska  7:2
Mongolija - Sj.Koreja  2:12
----------
Irska - Grčka  5:3
Sj.Koreja - Luksemburg  4:1
Turska - Mongolija  10:0
-----------
Sj.Koreja - Grčka  4:1
Irska - Turska  3:5
Mongolija - Luksemburg  1:5
-----------
Turska - Sj.Koreja  4:2
Luksemburg - Grčka  6:0
Irska - Mongolija  8:4
-----------
Grčka - Mongolija  4:1
Turska - Luksemburg  8:1
Sj.Koreja - Irska  5:0

Konačni poredak:
Turska 15, Sj.Koreja 12, Luksemburg 9, Irska 6, Grčka 3, Mongolija 0.

Unatoč redovitim nastupima na svim natjecanjima pod domenom IIHF-a reprezentacija Turske sve do ove godine nikada nije osvojila zlato ni na jednom od njih. Sudbina je htjela da taj veliki uspjeh ostvare na domaćem terenu u Erzurumu, najhokejaškijem gradu u zemlji. Ovo je definitvno bio njihov turnir; čistih pet pobjeda ostvareno je uz najbolji napad (33 gola) i najbolju obranu na turniru (7 golova). Među deset najučinkvotijih igrača turnira njihovih je šest od kojih je najefikasniji Emrah Ozmen sa 10 bodova. Najteži posao Turska je imala protiv favorizirane Sjeverne Koreje koju su u četvrtom kolu svladali sa 4-2. Težak je bio i susret u trećem kolu s Ircima kojeg su u svoju korist riješili tek u samoj završnici, bilo je 5-3. Turska promocija dokaz je relativnog napretka nacionalnog programa koji je vidljiv i kroz činjenicu da je u ovosezonskom prvenstvu gdje igraju svi reprezentativci nastupilo čak 11 momčadi. Iako je turski hokej još pri samom europskom ali i svjetskom dnu svaki napredak je lijepo vidjeti.

O reprezentaciji Sjeverne Koreje, baš kao i o zemlji iz koje dolaze, malo se zna. Pošto lani zbog nedostatka sredstava nisu nastupali na prvenstvu divizije II u Australiji postojala je bojazan hoće li se pojaviti u Erzurumu. Na kraju su se pojavili te je bilo za očekivati da će izboriti prvo mjesto i plasman u viši stupanj natjecanja. Međutim, korejski sastav kroz čitav turnir nije opravdao ulogu velikog favorita. Kao da im je godina stanke smanjila kvalitetu. Na kraju su ne računajući poraz od Turske koji ih je košta zlata ostvarili sve četiri čiste pobjede. Ipak, samo je ona protiv Mongolije bila uvjerljiva (12-2). U svim ostalima Sjeverni Korejci su se neočekivano mučili. Slaba utjeha im može biti što su imali najboljeg braniča prvenstva Pong Il Ria koji im je ujedno bio i najefikasniji igrač sa 7 bodova.

Reprezentacija Luksemburga već je godinama redovni član najnižih divizija IIHF-a. Po pravilu se po kvaliteti nalaze u sredini; nedovoljni dobri za prvom mjesto, ali i predobri za posljednje. U Erzurumu su odigrali solidan turnir na kojem su upisali tri pobjede i dva poraza uz 9 bodova. Pobjede su ostvarili protiv momčadi koje su na ljestvici završili iza njih, a poraze protiv onih bolje plasiranih: Sjeevrne Koreje i Turske. Posebno dobar susret Luksemburg je odigrao protiv Irske koju su svladali sa 7-2. U tom susretu kao i na cijelom turniru briljirao je 43-godišnji veteran Robert Beran sa 4 boda. Na cijelom turniru skupio ih je 10. Iz luksemburških redova dolazi i najbolji vratar prvenstva Philippe Lepage. U Luksemburgu mogu biti zadovoljni brončanom medaljom koja pokazuje kako pripadaju samom vrhu divizije III. Za nešto više nemaju kvalitete, ali uvijek će se u njihovoj diviziji naći netko lošiji protiv koga će moći upisati pobjedu.

Četvrto mjesto sa 6 bodova zauzela je Irska. Još prošle godine Irska je nastupila u tadašnjoj diviziji II u Zagrebu gdje je došla lako se obračunavši sa protivnicima u diviziji III godinu prije. Protiv tih istih protivnika u Erzurumu Irska je doživjela poraze. Razlog za drastičan pad kvalitete irske reprezentacije treba tražiti u činjenici što već dvije sezone u Irskoj ne postoji nikakvo organizirano natjecanje a i sva klizališta su u međuvremenu zatvorena. U takvoj situaciji mnogi su dotadašnji igrači zaključili svoje bavljenje hokejom dok je preostalima sav led koji u sezoni vide onaj na svjetskom prvenstvu. Irska federacija se ipak snašla te je u Erzurumu povela igrače klubova iz Sjeverne Irske koji imaju pravo nastupa za reprezentaciju Irske. Tako se uz 8 čistih Iraca u momčadi našlo i 12 sjevernih Iraca od kojih dvojica iz prvaka EIHL-a (najveći stupanj natjecanja u UK), Belfast Giantsa. Slabe pripreme i kronična neuigranost učinila je svoje te je na startu upisan visok poraz od Luksemburga sa 5-3. Stvari kreću nabolje kada u drugom kolu pobjeđuju Grčku sa 5-3. Dobar otpor Irci su pružili Sjevernoj Koreji, a pogotovo Turskoj koja ih je teškom mukom svladala s 5-3. Pobjeda nad Mongolijom od 8-4 osigurala je Irskoj četvrto mjesto. U svojim redovima imali su najefikasnijeg (14 bodova) i najboljeg napadača prvenstva Garteha Robertsa, člana upravo Belfast Giantsa. Bez lige i klizališta irski hokej osuđen je na propast te će ako se takvo stanje nastavi reprezentacija Irske ubrzo napustiti svjetsko prvenstvo. Nadu da će stvari krenuti na bolje daje činjenica da je netom poslije prvenstva u Dublinu otvoreno zatvoreno klizalište koje bi trebalo udahnuti novi život irskom hokeju.

Grčka je osvojila pretposljednje peto mjesto s tri boda. U istoj situaciji kao i irski nalazi se i grčki hokej s razlikom da je on mrtav nešto duže vremena. Ne pamti se kad je odigrano regularno prvenstvo baš kao i kad su Atena i Solun imali zatvoreno klizalište regularnih dimenzija. Sada oba grada imaju mala zatvorena klizališta koja su pogodna tek za hokejaške treninge. Tek pred svjetsko prvenstvo okupe se grčki veterani te otputuju odigrati nekoliko utakmica sebi za dušu. Tako je bilo i ovaj put. Već prve dvije utakmice s Turskom i Irskom pokazale su da još znaju igrati hokej. Ipak, u njima nisu došli ni do boda. Ni protiv Sjeverne Koreje nisu izgledali loše te su poraženi sa 1-4. Poslije teškog poraza od Luksemburga sa 0-6 doša je susret s Mongolijom u kojem su slavili sa 4-1 i došli do tri boda koja su im donijela peto mjesto. Najefikasniji igrač bio je kanadski Grk Dimitrios Kalyvas sa 5 bodova. Najave govore o pokretanju nacionalne lige na jesen, pa makar i na klizalištu manjih dimenzija. U protivnom bi IIHF trebao konačno izbaciti Grčku iz svih svojih natjecanja budući da im već godinama progledava kroz prste činjenicu da nemaju nacionalnog prvenstva kao ni pravog klizališta. Znajući da u Grčkoj trenutno nemaju novca i za mnogo osnovnije stvari od hokeja teško je očekivati ikakav napredak po tom pitanju u dogledno vrijeme.

Nakon godine izbivanja reprezentacija Mongolije se vratila na svjetsko prvenstvo te zauzela posljednje mjesto bez ijednog boda. Ipak, napredak je vrlo vidljiv te Mongoli moraju biti zadovoljni sa svojim nastupom. Daleko od očiju hokejaške javnosti mongolski hokej bilježi spori ali sigurni napredak. S preko 1000 registriranih hokejaša i s čak 12 klizališta, doduše otvorenih, pravo je čudo kako Mongolija dosad nije ostvarila značajniji uspijeh na međunarodnoj sceni. Oni naime još čekaju prvu pobjedu na svjetskom prvenstvu ako ne računamo one za zelenim stolom. Postojala je velika bojazan da se Mongoli neće pojaviti u Erzurumu ali na kraju ipak jesu. Iako u pet utakmica nisu osvojili ni boda pokazali su znatan napredak kako u igri tako i u rezultatima. Koliko god čudno zvučale pohvale najlošijoj 46. reprezentaciji na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu one su zaslužene. Samim nastupom Mongolija je iza sebe ostavila sve ostale fantomske članove IIHF-a koji iz svakojakih razloga ne nastupaju na prvenstvima te ne bilježe skoro nikakav napredak u svom razvoju. Ono što daje nadu mongolskom hokeju je činjenica što su u Erzurumu nastupili sa vrlo mladom momčadi kojoj je prosjek godina bio 23. Usporedite to s Grčkom (33) i zaključak je jasan: mongolski hokej ima budućnost što se ne može reći za grčki. Spomenimo i njihovog najboljeg igrača na turniru Neguuna Ganbata, strijelca dva pogotka.

Nema komentara:

Objavi komentar