Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 26. travnja 2012.

Dinamo slavi, Avangard tuguje

Dinamo iz Moskve novi je prvak KHL-a. Momčad trenera Olega Znaroka u odlučujućoj sedmoj utakmici finalne serije pobijedila je Avangard u Omsku sa 1-0 čime je zaokružen veliki preokret moskovskog sastava kojim su nadoknadili zaostatak od 1-3 u seriji. Strijelac odlučujućeg gola bio je Jakub Klepiš, bivši igrač sastava iz Omska.





Avangard Omsk - Dinamo Moskva 0:1 (0:0, 0:0, 0:1).
0:1 - 52.03 Jakub Klepiš (Marek Kvapil)
Isključenja: 4x2 - 2x2, Udarcci na gol: 18-19, Gledatelja: 10,318 (sold out)
Vratari: Karri Ramo 18/19 - Aleksandr Jeremenko 18/18

Po očekivanju nijedna momčad na početku susreta nije ulazila u rizik te se igra odvijala uglavnom u neutralnoj trećini. Ipak, Dinamo je bio nešto opasniji u igri prema naprijed. Denis Mosaljov pogodio je vratnbicu dok je Leonida Komarova zaustavio vratar Karri Ramo. Poprilično nezanimljiva igra nastavila se i tijekom druge trećine. Nije bilo previše prilika, pogotovo ne onih izglednih. Oba vratara bila su većinu vremena bezposlena. Nakon 40 minuta igre bilo je jasno da će pobjendika odlučit detalji, jedan krivi potez ili jedna majstorija. Takvim trenutkom činio se onaj kada je Dinamo dobio priliku igrati gotovo minutu i pol sa dva igrača više. Bila su to nepotrebna isključenja Avangardovih Aleksandra Perežogina i Sergeja Guseva. Dinamo tu priliku nije iskoristio te su se domaći navijači nadali da će njihovi ljubimci na krilima uspješne obrane krenuti po gol i pobjedu. Dinamovci su uspješno zaustavili svaki pokušaj pritiska svog gola te su nastavili biti opasniji suparnik.

Kvalitetna igra u napadačkoj trećini isplatila im se u 53. minuti. Marek Kvapil je iza gola uputio izvrsno dodavanje Jakubu Klepišu koji se našao sam ispred Rama. Prvi pokušaj finski je vratar obranio ali Klepiš iz popravnog šalje pak u mrežu za veliko slavlje gostujućih igrača. Češka veza donijela je Dinamu krucijalnu prednost koju su bez većih poteškoća sačuvali do samog kraja utakmice. Avangardovi navijači i igrači bili su neutješni poslije posljednjeg zvuka sirene. Poslije vodstva od 3-1 u seriji i čak tri utakmice u kojima im je trebala tek jedna pobjeda Avangard je ostao bez trofeja izgubivši sve tri utakmice od kojih dvije na svom ledu. Igra je već u petoj utakmici znatno pala, obrana je prestala funkcionirati besprijekorno kao dotad, a vratar Ramo pokazao je da je i on od krvi i mesa te da ne može zaustaviti baš sve. Ključni napadači u posljednje tri utakmice su se izgubili. Kada je njihova pomoć bila najpotrebnija nisu došli do izražaja te su zato jedni od tragičara ove serije. Posebno se to odnosi na Romana Červenku, ali i njegove suigrače iz prvog napada: Aleksandra Popova i Aleksandra Perežoginate te Aleksandra Frolova koji u finalnoj seriji nije upisao ni boda. Poslije suspenzije Antona Belova obrana kao je prestala biti tako sigurna te su se događale nedopustive greške. Odnemogla im je i ozljeda mladog Kalinina u petoj utakmici. Kao da sve to nije bilo dovoljno, u posljednja dva susreta im je i sreća okrenula leđa te je Dinamo zabio nekoliko vrlo sretnih golova.

Dinamo se probudio na kraju serije te se vratio iz gotovo izgubljene situacije tj. zaostatka od 1-3. Igrači Olega Znaroka u zadnjih tjedan dana pokazali su karakter svojstven pravim pobjednicima. Kada se sve zbroji i oduzme, ipak su zasluženo uzeli naslov. Ključ uspjeha i velikog preokreta je definitvno probuđeni napad. Obrana je nastavila funkcionirati vrlo dobro, baš kao i vratar Jeremenko. Napad je taj koji je na početku serije opasno štekao, ali je sve nadoknađeno u posljednje tri utakmice kada su postigli čak deevt golova što je za ovakvu seriju vro velik broj. Probudio se mladi Mihail Anisin baš kao i Konstantin Gorovikov. Odlično su svoje uloge odradili i Leonid Komarov te Marek Kvapil. Naravno, sve čestitke zaslužuje i trener Oleg Znarok kojemu je ovo bilo drugo KHL finale u četiri godine i prvi naslov. Ovime je potvrdio reputaciju jednog od najboljih trenera na starom kontinentu.

Dinamo je tako postao pobjednik četvrtog izdanja KHL-a te ukupno treća momčad koja je podigla Gagarinov trofej, prva iz zapadne konferencije. Drugi naslov osvojio je trojac kojemu je to lani pošlo za rukom sa Salavat Julajevom; Jakub Klepiš, Vjačeslav Kozlov i Aleksandr Jeremenko. Dinamu je ovo bio prvi naslov i trofej otkad su se 2010. spojili s MVD-om iz Bališike. Prijašnji klub, čiji su pravni sljedbenik, osvoio je četiri ruska i pet sovjetskih naslova što znači da im je ovaj jubilarni deseti. Još je slađi tim što je ovo i jubilarna godina za Dinamo u kojoj slavi 65. godišnjicu postojanja.

KHL sezona nastavlja se u rujnu. Dotad nas zasigurno očekuje uzbudljivo ljeto koje će kao i dosad obilovati transferima ali i priključenju novih klubova. Koji će to biti, saznat ćemo uskoro.

Nema komentara:

Objavi komentar