Ukupno prikaza stranice

subota, 14. travnja 2012.

Prva utakmica finala KHL-a

Dugo isčekivana prva utakmica finala Gagarinova kupa odigrana je u Omsku gdje su domaći hokejaši Avangarda uspješno krenuli u seriju svladavši Dinamo iz Moskve sa 2-1. Bio je to vrlo zanimljiv susret dostojan velikog finala.


Avangard Omsk - Dinamo Moskva 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
1:0 - 04.47 Roman Červenka
1:1 - 30.05 Leo Komarov
2:1 - 43.59 Aleksandr Perežogin (Červenka, Pivcakin)
Isključenja: 3x2 - 4x2, Udarci na gol: 32-22, Gledatelja: 10,318 (sold out)
Vratari: Karri Ramo 21/22 - Aleksandr Jeremenko 30/32

Atmosfera u Omsku je bila užarena i danima pred početak finalne serije. Za stanovnike ovog milijunskog sibirskog grada hokej i Avangard su svetinja te uopće ne čudi što je Arena Omsk bila rasprodana danima prije početka utakmice. U užarenoj atmosferi bolje su se snašli domaći hokejaši koji su bili agresivniji te su tako i poveli već u petoj minuti. Autor gola je bio najbolji strijelac ovog doigravanja Roman Červenka i to nakon što je s desne strane pogodio suproni kut vratara Jeremenka. Dinamovci su igrali svoju tipičnu igru baziranu na obrani, ali tog dana je nisu igrali kako treba. Naime, dopustili su domaćinu čak 17 udaraca na gol samo u prvoj trećini ali na njihovu sreću samo je jedan završio u mreži.

U drugoj trećini Dinamovci su malo došli k sebi te je utakmica nastavljena u vrlo defenzivnom stilu. Obje momčadi su igru bazirale na obrani čekajući protivničku grešku za protunapad. Bilo ih je malo s obzirom da je riječ o vrhunskim momčadima. Jednu takvu je za Avangard propustio Jegor Averin (na slici) kada je krenuo sam na gol, ali ga je Jeremenko zaustavio.


Priliku je dočekao i Dinamo te ju je odmah i iskoristio. Komarov je izborio jedan pak u neutralnoj trećini te krenuo u protunapad 3 na 2. Sjurio se lijevom stranom te dodao pak pred gol Rama. On je nespretno reagirao te mu je pak kroz noge ušao u mrežu. U drugoj trećini momčadi su kombinirano uputile tek 11 udaraca na gol.

U trećem dijelu Avangard je vrlo brzo vratio vodstvo. Uslijed pritiska u napadačkoj trećini Nikita Pivcakin je uputio udarac s plave linije kojeg je Jeremenko odbio na palicu Červenki čiji udarac opet uspijeva obraniti. Međutim, šlampava reakcija Konstantina Gorovikova ispred gola dala je priliku Aleksandru Perežoginu (na slici) koji pak nekako gura u mrežu. Uslijedio je Dinamov pritisak, bolje rečeno pokušaj pritiska. Naime, Avangardovi igrači pokazali su kako se igra kada se čuva vodstvo. Bez panike, koncentrirano, praktički bez pogrešaka. Dinamo čitavu trećinu nije imao velikih prilika sve do desetak sekundi prije kraja kada su već i izvukli vratara. Komarov se našao sam pred Ramom ali mu je ovaj izvrsno zatvorio kut lijevom nogom. Zanimljiv detalj s kraja susreta. Nakon što se semafor zaustavio 0.6 sekundi prije kraja domaći hokejaši su proslavlil pobjedu te su obje momčadi pošle u svlačionicu. Reakcijom službenih osoba vraćeni su na led da bi se utakmica mogla i službeno privesti kraju.


Avangard je apsolutno zasluženo ostvario pobjedu u prvoj utakmici finala. Bili su bolja momčad u svim segmntima igre prikazavši igru u kojoj se doista moglo uživati. U njihovoj momčadi svaki je igrač znao svoju ulogu te što treba raditi. Koncentriranost igrača svela je pogreške na minimum. Potpuno su otupli oštricu Dinamove igre, mladog Mihaila Anisina koji se na utakmici nije vidio. Slično kao što su u prošloj seriji napravili s Jevgenijem Kuznjecovom. Još je jednom sjajan bio vratar Karri Ramo kao i linija Perežogin-popov-Červenka koja je i postigla oba gola na susretu.
Trener Raimo Summanen : - Dobro smo otvorili susret, a onda je Dinamo preuzeo malu inicijativu u drugoj trećini. treća je bila pola-pola. Lekcija koju smo naučili iz današnjeg susreta je da moraš zabiti koliko god možeš golova kad imaš prednost. Momčadi su izjednačene pa su detalji odlučili pobjednika.

S druge strane Dinamo je odigrao neprepoznatljivo. Očito je da igra kojom su pregazili SKA ne pali protiv Avangarda. Osim toga obrana nije bila na očekivanoj i potrebnoj razini kao ni prvi strijelac, mladi Anisin. Oleg Znarok zna se nositi s izazovima ovakve vrste te ne treba ni sumnjati da će Dinamo već u sljedećem susretu zaigrati nešto bolje a možda i drugačije.
Trener Oleg Znarok: - Ovo je samo prva utakmica. Ništa se strašno nije dogodilo. Već se pripremamo za sljedeći susret. Bilo je grešaka igrača, ima ih i poslije pobjede i poslije poraza. Mi sve probleme rješavamo u svlačionici, ne iznosimo ih u javnosti. Ako mislite da ću nekoga okriviti za poraz, neću.

Sljedeći susret na rasporedu je u nedjelju, a izravan prijenos može se naći na službenom youtube kanalu KHL-a.

Nema komentara:

Objavi komentar