Ukupno prikaza stranice

subota, 19. studenoga 2011.

Favoriti za Vezinu

Nakon što sam nedavno prognozirao osvajače trofeja Rocket Richard http://argoshokej.blogspot.com/2011/11/tko-ce-osvojiti-rocket-richard-trofej.html  sada ću isto pokušati i za trofej Vezina. Za one koji ne znaju (a vjerujem da je takvih malo) Vezina trofej dodjeluje se najboljem vrataru regularne ezone u NHL-u, a dobitnika zajednički biraju generalni menadžeri svih 30 momčadi. Trofej nosi ime po vrataru Montreal Canadiensa Georgesu Vezinu koji je bio legenda ranih NHL godina (od 1910. do 1925.). Nagrada se dodjeljuje od 1927. godine, a najviše puta ju je osvojio vratar Canadiensa kasnih 50-ih godina i to sedam puta. Šest puta ju je osvojio još jedan vratar Montreala Bill Durham te Dominik Hašek. Od danas aktivnih vratara Martin Brodeur je bio pobjednik četiri puta, Tim Thomas dvaput te po jedanput Ryan Miller, Jose Theodore i Miikka Kiprusoff.



Moji favoriti za osvajanje trofeja ove sezone su sljedeći:

Henrik Lundqvist (New York Rangers)
"Henriku Velikom" ovo je sedma NHL sezona, sve ih je naravno proveo u Rangersima. U tim sezonama je branio najmanje 53, a najviše 73 utakmice u sezoni. Unatoč velikim naporima i bez adekvatne zamjene Lundqvist je uvijek pružao sjajne igre i pokazivao konzistentnost. Prosjek obrana mu nikad nije bio manji od 91,2%. Nema čovjeka koji neće svrstati Lundqvista među najbolje vratare lige. Osim statistike iza njega stoji i činjenica da su Rangersi svoje najveće uspjehe posljednjih sezona postigli najviše zahvaljujući njemu i njegovim obranama. Za razliku od prošlih sezona kad nije imao pravu zamjenu i kad je branio u gotovo 90% susreta ove godine ima dostojnu zamjenu u Martinu Bironu koji je branio već četiri susreta sa sjajnim postotkom od 96,3%. S dobrom zamjenom Lundqvist će imati više vremena za odmor i mislim da će to pomoći i njemu i Rangersima da postihnu odličan rezultat ove sezone.

Tim Thomas (Boston Bruins)
Najbolji igrač lanjskog doigravanja i osvajač Vezine i ove godine je svakako među favoritima za najprestižniji trofej za hokejaške vratare. Bruinsi su naslov osvojili najviše zahvaljujući svom vrataru. Njihova igra ove godine je još bolja, praktički netaknuta momčad pokušat će obraniti Stanley cup a na tom putu moraju imati Thomasovu podršku. On je pokazao da je čudan vratar. Nakon što je Vezinu osvojio i 2009. godine uslijedila je jako loša sezona u kojoj mu je startnu poziciju na golu uzeo rookie Tuukka Rask. Onda je uslijedil lanjska sezona i već spomenuti uspijesi. Ipak, mišljenja sam da se pad ove godine neće dogoditi. Thomas je u najboljim vratarskim godinama kada je već prebolio dječje bolesti te kada ga teško što može izbaciti iz igračke i vratarske konstante. Zašto ne bi ponovio prošlu sezonu? Igra u sjajnoj momčadi i zasad ne pokazuje pad forme u odnosu na lani. Svakako favorit.

Thomas je svoj drugi Vezina trofej osvojio lanjske sezone 10/11, a prvi dvije godine ranije u sezoni 08/09

















Pekka Rinne (Nashville Predators)
Ubrajanje finskog vratara među najbolje u ligi više nikoga ne treba čuditi. Rinne je na težak način kroz AHL došao do NHL-a i pozicije startera koju će mu teško više itko oduzeti. Prošao je inauguraciju te je sada već dokazano jedan od najboljih vratara lige. Lani je završio drugi u utrci za Vezinu, a novu sezonu je počeo fenomenalno. Ima 93,6% obrana te GAA 2,12. Za sjajnu igru Rinne je početkom sezone nagrađen i izdašnim dugogodišnjim ugovorom koji ga vezivaju za Predatorse na duže vrijeme. Rinne ima dobru zamjenu u Andreasu Lindbacku te neće biti problema sa umorom što je važno budući da Predatorsi uvijek dozvoljavaju velik broj udaraca prema svom vrataru što iziskuje velike napore. Ako momčad bude imala uspješnu sezonu, a zasad dobro izgledaju, onda je i Rinne automatski u najužem krugu favorita za prestižnu nagradu.

Jonathan Quick (Los Angeles Kings)
Je li došlo vrijeme da često podcjenjivani vratar Kingsa osvoji prestižni trofej Vezinu? Možda, Quick je vrlo mlad vratar (25) te pokazuje izvjestan napredak iz sezone u sezonu baš kao i njegova momčad. Mnogi su ove sezone očekivali žestoku borbu dva Jonathana za startnu poziciju na vratima Kingsa, ali je zasad stariji Quick uvjerljivo ispred mlađeg Berniera. Uz izuzetak dvije jako loše utakmice, Quick je bio na vrlo visokoj razini sa 93,3% te je dao vrlo značajan doprinos dobrom startu Kingsa. Rijč je o vrlo zanimljivoj momčadi koja je po mojoj procjeni sposobna za nešto veliko ove sezone. A Quick se uklapa u tu viziju kao jedan od nositelja momčadskog uspijeha. Pokazao je da je sposoban za velike stvari i da može biti konzistentan. Ako mu se ne budu dogodilo puno loših dana, onda je sposoban i za osvajanje Vezine.

Marc-Andre Fleury (Pittsburgh Penguins)
Teško je povjerovati da je 26-godišnjem Fleuryju ovo osma NHL sezona. Čovjek koji iza sebe ima dva nastupa u finalu Stanley kupa i čak 69 utakmica u odigravanju nikad nije osvojio individualni trofej. Vidi se po statistici da je kod Fleuryja ona sve bolja i bolja, ovu sezonu je otvorio sa 92,4% obrana. Iako Penguinsi nikad nisu previše ovisili o njegovom učinku on je u zadnje vrijeme jako bitan budući da su se transformirali u više defenzivnu momčad jer dugo nisu mogli računati na udarne napadačke igle Crosbyja, Malkina i Staala. Kad je bilo najpotrebnije Penguinsi su se uvijek mogli osloniti na Fleuryja koji je i bio a i još jest među najboljim vratarima lige. Ako Penguinsi ostanu u vrhu vrlo je vjerojatno da će tako i Fleury ući u krug kandidata za trofej.

Može li Čeh Vokoun napokon donijeti sigurnost i konstantu na vratima momčadi iz američke prijestolnice?











Tomaš Vokoun (Washington Capitals)
Dugo je i predugo vremena Tomaš Vokoun proveo u lošim momčadima, najprije u Nashvilleu pa u Floridi. Tamo je redovno bio na vjetrometini, ali je unatoč tome ostvario odlične brojke te izrastao u jednog od najkonstantnijih vratara lige. U 35. se godini po prvi put našao u momčadi s velikim aspiracija, i ot onim najvećim. Capitalsi su dugogodišnje vratarske probleme riješili potpisivanjem Vokouna nadajući da će konačno unijeti prijeko potrebnu sigurnost jakoj momčadi koju su rušile loše izvedbe vlastitih vratara. Vokoun ima razlog više da pokaže da je vratar za velike stvari te uopće ne sumnjam da će u tome uspijeti. Također ne sumnjam da će uzeti mjesto mladom sunarodnjaku Neuvirthu koji bi trebao imati ulogu zamjene. Iako nije najsjajnije upao u novu sezonu (primio i nekoliko nesretnih golova koji mu kvare statistiku) nekako vjerujem da će se ubrzo razbraniti te da će Capitalsi krenuti po krenuti po treće uzastopno osvajanje istočne konferencije u regularnoj sezoni.

Nema komentara:

Objavi komentar