Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 24. studenoga 2011.

NHL: Tampa se muči

Dvadeset utakmica, dvadeset bodova. Pali su na dvanaesto mjesto istoka, a u zadnjih pet utakmica upisali su četiri poraza.Što je uzrok tako razočaravajućeg plasmana za lanjskog finalista konferencije?



Malo tko se nadao da će Tampa prošle sezone doći tako daleko. Ali momčad je igrala najbolje kad je to bilo najvažnije - u doigravanju. Svi su igrači bili na vrhuncu svoje forme, a taktika mladog trenera Guya Bouchera pokazala se dobitnom kombinacijom protiv favoriziranih Pittsburgh Penguinsa i Washington Capitalsa. Malo je nedostajalo da izbace i Boston Bruinse, ali su poraženi u sedmoj utakmici. Ovog ljeta generalni menadžer Steve Yzerman nije mogao zadržati dva sjajna napadača Seana Bergenheima i Simona Gagnea. Od jačih napadačkih imena potpisani su Ryan Shannon i Tom Pyatt, a momčadi je pridružen i rookie Brett Connolly. Napravljene su i manje promjene u obrani, ali okosnica momčadi koja je oduševila u spomenutom doigravanju ostala je ista.

Ali, sezona je počela loše. Devet pobjeda, devet poraza i dva poraza u produžecima. Ono što je bila glavna odlika lanjske momčadi, čvrsta obrana, ove sezone je potpuno podbacilo. Pozitivno iznenađenje je branič Marc Andre Bergeron koji je zasad drugi strijelac momčadi i pokazao se kao sjajan ofanzivno nastrojeni branič. Victor Hedman je veliko razočaranje. Riječ je o vrlo talentiranom braniču, ali je ove sezone pokazao strašnu sklonost kiksevima te je napravio mnoštvo velikih pogrešaka od kojih su mnoge rezultirale primljenim pogocima. Eric Brewer, Brett Clark, Matt Gilroy i Pavel Kubina su ostali braniči od kojih nitko nije pokazao više od prosjeka, pogotovo u napadačkom dijelu igre. Velike hendikep za Boltse je i ozljeda Mattiasa Ohlunda, svog glavnog braniča iz prošle sezone kojega neće biti još dugo vremena.

Branič Marc Andre Bergeron zasad je najugodnije iznenađenje nove sezone - 20 utakmica, 3 gola i 14 asistencija











Temelj svale dobre momčadi je dobar vratar koji daje sigurnost na golu, točno ono što Tampa ove sezone nije imala. Junak lanjskog doigravanja 42-godišnji Dwayne Roloson katastrofalno je počeo sezonu sa mizernih 88,7%. Njegova zamjena Mathieu Garon se također nema s čim pohvaliti budući da i on ima mizernih 90,7% obrana.

Glavni Tampin igrač i jedan od najboljih napadača NHL-a Steven Stamkos ima dobre brojke, ali gledajući svaku utakmicu ove sezone vidljivo je da bi mu učinak mogao biti i bolji. Mnoštvo propuštenih prilika, mogao je biti najbolji strijelac lige samo da je bio malo efikasniji. Martin St.Louis igra svoju igru i drži visoku razinu dok kapetan Vincent Lecavalier zasad ima sezonu iznad očekivanja sa 16 bodova iz 20 utakmica. Od igrača iz drugog plana Ryan Malone i Teddy Purcell su jedini koliko-toliko zadovoljili. Onda slijedi lista podbačaja - Dominic Moore, Steve Downie, Ryan Shannon, Nate Thompson, Blair Jones, Adam Hall i Tom Pyatt. Neki su bili bolji, neki lošiji ali je dojam da svi oni mogu i moraju puno bolje. Za napredak u igri nužno je potreban i njihov doprinos i u napadu i u obrani.

Već su obavljene i neke promjene u sastavu. Mattias Ritola je poslan u AHL filijalu Norfolk Admiralse ali se ipak odlučio na povratak u švedski MoDo. U Norfolk je poslan i Blair Jones, a pozvan Dana Tyrell pred kojim je debi u NHL-u u novoj sezoni.

Dana Tyrell pozvan je iz AHL-a kao zamjena za nevidljivog Blaira Jonesa















U posljednje vrijeme osporavani trener Guy Boucher ima zadatak vratiti stabilnost u igru svoje momčadi te izvući ono najbolje iz svojih igrača. Njegov stil igre mnogi nazivaju kukavičkim zbog izrazite defenzivnosti, ali upravo taj stil je lani doveo momčad na prag finala Stanley kupa. Po meni osnovni problem nije Guy Boucher niti njegov stil igre već prvenstveno katastrofalan učinak vratara i loša igra pojedinih igrača, a tu najviše mislim na braniče. I još jedna stvar, nedostatak sreće u posljednjim utakmicama. U porazu 7-1 protiv Toronta koliko god to čudno zvuči Tampa je bila bolja momčad. Četiri vratnice u prvoj trećini i nevjerojatno nesretno primljeni golovi s igračem maje koštale su boljeg rezultata. Gotovo svi golovi Leafsa plod su individualnih grešaka Tampinih igrača što je apsolutno nedopustivo ako se želi bolji rezultat.

Tampa će krenuti naprijed, u to sam siguran, takva momčad morže i mora bolje od 12.mjesta istočne konferencije. Možda krene već u petak kada gostuju kod susjeda Florida Panthersa.

Nema komentara:

Objavi komentar