Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 13. studenoga 2011.

Fenomen finskih vratara

Kad se govori o pitanju koja država proizvodi najbolje vratare onda nema sumnje da je odgovor Finska. Jest da ima i jačih hokejaških nacija od njih ali imena vratara koje Finska trenutno ima apsolutno je nevjerojatna. Spomenut ću trenutno najbolje.



Tuukka Rask (Boston Bruins, NHL) - već treću sezonu u Bruinsima. I dok je prve bio starter i imao fenomenalne brojke u drugoj mu je mjesto na golu oteo Tim Thomas te je otad Rask drugi vratar Bruinsa. Statistika mu je i dalje preko 91% obrana.

Miikka Kiprusoff (Calgary Flames, NHL) - u NHL-u je od 2000. godine. Najprije je dvije godine proveo u San Joseu gdje je bio drugi vratar da bi ga 2002. kupili Calgary Flamesi gdje je i danas. Ovo mu je osma sezona kao startera i u svakoj je redovito branio najviše utakmica u ligi. Statistika mu je uvijek bila preko 90%, u dvije sezone i preko 92%. Bio je i prvi vratar reprezentacije ne Olimpijadi 2010. kada se okitio srebrenom medaljom.

Kari Lehtonen (Dallas Stars, NHL) - izabran kao drugi izbor drafta 2002. godine Lehtone je u Atlanta Thrashersima branio 5 sezona od kojih je 3 bio starter. Statistika obrana vrtila mu se oko 91%. Godine 2009. odlazi u Dallas Starse gdje je već treću sezonu. Lani je bio starter te imao solidnu statistiku, ali je zato ovu krenuo nevjerojatno dobro. Nakon 12 utakmica ima 93,4% obrana te je među vodećim vratarima lige. Ima i jednu broncu sa svjetskog prvenstva 2003. s finskom reprezentacijom.

Kari Lehtonen ima zasad sjajnu sezonu u Dallas Starsima



















Niklas Backstrom (Minnesota Wild, NHL) - u NHL je došao kao nedraftiran igrač s 28 godina i to 2006. Otada je prvi vratar Minnesote. U prvim sezonama je imao preko 92% obrana da bi u posljednje dvije to plao na 91%. Unatoč jakoj konkuenciji u Hardingu, Backstrom je i danas neprikosnoveni prvi vratar divljine. Zato je bio rezerva na Olimpijadi 2010. gdje je osvojio broncu dok je srebro osvojio u Torinu 2006.. Od ostalih uspijeha vrijedi istaknuti i dvije bronze na svjetskim prvenstvima te dva naslova u SM liigi s Karpatom iz Oulua.

Pekka Rinne (Nashville Predators, NHL) - iako je draftiran 2004. godine u NHL se probio tek 2007. i to dobrim igrama u AHL-u  i Milwaukee Admiralsima. Otada je preuzeo vrata Predatorsa te ga se danas smatra jednim od najboljih vratara lige. Lani je završio drugi u glasanju za trofej Vezina a ove je potpisao novi sedmogodišnji ugovor http://argoshokej.blogspot.com/2011/11/pekka-rinne-potpisao-novi-ugovor.html. Dvostruki je prvak SM liige, a ima i dva nastupa na svjetsom prvenstvu.

Antti Niemi (San Jose Sharks, NHL) - ni Niemi nije bio draftiran. Nakon tri godine u Lahtiju u Finskoj kupili su ga Chicago Blackhwksi 2008. godine. Prvu je sezonu proveo u AHL-u da bi se slijedeće zajedno s Cristobalom Huetom izmjenjivao na golu Hawksa. To je bila sezona u kojoj se Stanley kup vratio u Chicago. Niemi je pred kraj sezone izborio mjesto prvog vratara te je branio cijelo doigravanje ukupno 22 utakmice. S 91% obrana bio je među zaslužnijima za naslov. Poslije je prodan u San Jose gdje je naslijedio Nabokova na mjestu prvog vratara. Regularna sezona je bila dobra (92%) ali je doigravanje bilo loše (89%). Ove sezone i dalje u Sharksima.

Antero Niittymaki (San Jose Sharks, NHL) - draftiran još 1998. pravu priliku na golu Philadelphia Flyersa dočekao je tek 2005. godine. Tamo je branio još pune tri sezone s promjenjivim uspijehom da bi ga 2009. poslali u Tampa Bay Lightning. Na Floridi je odigrao jednu solidnu sezonu kada su ga i oni prodali i to u San Jose. Prvu sezonu je odmarao sunarodnjaka Niemija i to poprilično neuspješno. Nova sezona za njega još nije počela budući da se ozlijedio te je pitanje kada će opet na led. Za reprezentaciju je nastupio na dvije zadnje Olimpijade na kojima je osvojio najprije srebro pa broncu.

Joni Ortio (Abbotsford Heat, AHL) - predstavnik nove generacije finskih vratara, tek mu je 20 godina. Još lani je bio u TPS-u iz Turkua, da bi ovu počeo u AHL-u u filijali kluba koji ga je izabrao na draftu, Calgaryja. Ortio ima pred sobom razdoblje dokazivanja u kojem mora braniti jako dobro kako bi začužio odlazak u NHL.

Atte Engren (Milwaukee Admirals, AHL) - i on je lani branio u TPS-u da bi krajem sezone došao u AHL budući da je TPS ostao bez doigravanja. U Admiralsima je počeo i novu sezonu, zasad je drugi vratar. Draftirali su ga 2007. Predatorsi te se Engren nada da će ponoviti put kojim je prije njega prošao Pekka Rinne. Ima tek 23 godine tako da ima još vremena za velike stvari.

Iiro Tarkki (Syracuse Crunch, AHL) - dvadesetšestogodišnjem Tarkkiju ovo je prva sezona u Sjevernoj Americi. Dosad je branio u SM liigi, zadnje dvije sezone Espoo Bluesima gdje je stekao titulu jednog od majboljih vratara lige. Sezonu u AHL-u počeo je vrlo dobro. I on će pokušati jednog dana izboriti nastup u NHL-u iako će to niti vrlo teško.

Iiro Tarkki se nada da će kroz AHL izboriti nastup u NHL-u jednog dana















Jussi Rynnas (Toronto Marlies, AHL) - vratar iz Porija je odlazak u AHL izborio sjajnom 09/10 sezonom u svom Assatu kada je ima najbolju statistiku u ligi. Sezonu u Toronto Marliesima bio je zamjena Jamesu Reimeru pa Benu Scrivensu (danas obojica u Maple Leafsima). Rynnas je imao jako dobre brojke pa je ove sezone preuzeo mjesto prvog vratara Marliesa a ako s dobrim igrama i nastavi i bude li Reimer imao problema s ozljedama moguć je i odlazak u NHL.

Harri Sateri (Worcester Sharks, AHL) - još jedan od boljih mladidh finskih vratara. Sateri je draftiran u 4. rundi 2008. (San Jose), lani je još nastupao za Tapparu iz Tamperea da bi ove pristupio Worcester Sharksima u AHL-u gdje je zasad zamjena Tysonu Sexsmithu. Ove će godine teško do NHL-a budući da u ranšizi ima trenutno pet vratara koji su ispred njega. Dogodine, tko zna?



Dakle, sedam vratara u NHL-u i pet u AHL-u. Neki od njih su već ostvarili velike karijere pred nekima je tek da nađu svoje mjesto pod suncem. Sve u svemu, 12 je stvarno velik broj. Na njemu neću stati, vrijeme je da vas upoznam s najboljim finskim vratarima koji za kruh zarađuju na starom kontinentu. Navest ću samo one za koje smatram da su zaslužili, bolje rečeno samo one najbolje.

Petri Vehanen (Ak Bars Kazan, KHL) - već ga se dugi niz godine smatra najboljim vratarem KHL-a. Ima 34 godine, a u karijeri je najviše vremena proveo u Lukku iz Raume. U KHL je došao 2008. godine i odmah nevjerojatnim branjenjem donio Gagarinov trofej u Kazan. Slijedeću je sezonu zadržao staistiku iznad 93% obrana (doigravanje 96%). Novu je počeo nešto lošije, ima 90% ali to je i zbog lošije obrane ispred njega koja dopušta dosta više udaraca protivnicima. Vehanen iza sebe ima i broncu te zlato na svjetskim prvenstvima. Lani je u Slovačkoj proglašen i najboljim vratarom prvenstva. Vehanen je vezan astronomskim ugovorom za Ak Bars te je zasad nema govora o odlasku.

Karri Ramo (Avangard Omsk, KHL) - tri je sezone proveo u Sjevernoj Americi braneći malo u AHL-u, malo u NHL-u (Tampa Bay). To ga nije zadovoljavalo te je 2009. godine prihvatio sjajnu ponudu iz Omska. Za jastrebe je već treću sezonu neprikosnoveni prvi vratar a iza njega stoje i sjajne brojke. Tek mu je 25 godina te se nada da bi mu dobre igre u KHL-u jednog dana mogle osigurati povratak u NHL. Dotad brani u jednoj od najboljih momčadi KHL-a te ima sjajan ugovor.

Karri Ramo slovi za jednog od najboljih vratar KHL-a














Ostali finski vratari u KHL-u su Ari Ahonen (Metalurg Magnitogorsk), Teemu Lassila (Metalurg Novokuznjeck), Pekka Tuokkola (Torpedo Nižnji Novgorod) i Tuomas Tarkki (Neftehimik Nižnjekamsk). Svi su prvi vratari svojih momčadi. Od finskih vratara u KHL-u više ima jedino ruskih. Ipak je tu 18 ruskih klubova.

Nastavit ću sa ostalim europskim ligama. Tu sam izdvojio tri imena.

Fredrik Norrena (Linkoping, Elitserien) - Norrena je već veteran sa 37 godina. Zadnje tri sezone je u švedskom Linkopingu gdje ima odličnu statistiku. Odigrao je i dvije i pol sezone u NHL-u gdje je bio prvi vratar Columbusa ali ga je loše branjenje vratilo u Europu. Prije NHL-a je proveo dugi niz godina u finskoj ligi u TPS-u iz Turkua te u švedskom Linkopingu. Norrena je u karijeri prošao sve i svašta, četiri je puta bio prvak Finske, a po jednom Švedke i KHL-a (kratka epizoda u Kazanu).

Jussi Markkanen (EV Zug, NLA) - još jedan veteran koji je u karijeri prošao sve i svašta. U NHL-u 5 sezona bio rezerva u Oilersima i Rangersima. Poslije toga u Europi branio u Finskoj (Jokerit), Rusiji (CSKA) te već treću sezonu u švicarskom Zugu gdje slovi za jednog od najboljih vratara lige. Zanimljivo je da nikad u dugoj karijeri sa svojim klubovima nije osvojio nijedan naslov.

Ari Sulander (ZSC Lions, NLA) - kad smo već kod veterana; Sulanderu su 42 godine. Najprije je 9 godina branio za matični klub Jokerit da bi davne 1998. potpisao za švicarske ZSC Lionse. Otada je član kluba, dobio je čak i švicarsko državljanstvo. Navijači ga obožavaju te je klupska ikona. Ima tri naslova u NLA te broncu sa Olimpijade 1998. Ima i zlato, srebro i broncu sa svjetskih prvenstava.


Legenda kluba iz Zuricha Ari Sulander aktivan je i u 42. godini

















I za kraj, matična zemlja svih vratara koje sam u ovom tekstu spomenuo. Naravno, riječ je o najboljim vratarima finske SM liige. Ni vodje ih neću puno izdvojiti, tek one najbolje i najpoznatije.

Petri Koivisto (Espoo Blues, Sm liiga) - ove je sezone došao u Bluese nakon tri godine u Karpatu gdje je zaslužio titulu jednog od najboljih vratara lige. Novu je sezonu počeo sjajno, ima postotak obrana od 93,7%. Ima 24 godine te je najvjerojatnije da će ga ubrzo pokupiti neki KHL klub.

Riku Helenius (JYP Jyvaskilla, SM liiga) - izabran u prvoj rundi drafta nikad nije ispunio očekivanja. Kroz AHL se nije uspio izboriti za svoje mjesto u NHL-u gdje je odigrao tek jednu utakmicu. Otad je bio u Sodertaljeu u Švedskoj te finskom JYP-u gdje brani zasad solidno.

Mika Noronen (Lukko Rauma, SM liiga) - bivši NHL-ovac, proveo je pet sezona između AHL-a i NHL-a gdje nikad nije bio ništa osim dobre zamjene. Nakon toga je četiri godine bio u Rusiji, pola godine u Švedskoj da bi se 2009. konačno vratio u Finsku. Najprije u JYP, Tapparu i konačno Lukko gdje je i danas. Nikad nije bio ništa posebno, mučile su ga oscilacije u igri te nigdje gdje je igrao nije zadržao dobar kontinuitet branjenja.

Vesa Toskala (Ilves Tampere, SM liiga) - iako je svoj zenit odavno prošao, spomenut ću i Vesu Toskalu. U NHL-u je proveo sedam sezona (San Jose i Toronto). U Torontu je dvije godine bio prvi vratar ali se nije iskazao na pravi način. Igrao je još malo u Calgaryju te se lani vratio u Europu. U švedskom AIK-u odigrao je tek dvije utakmice zbog ozlijede. Ove godine se vratio u svoj matični klub Ilves gdje je još uvijek u traženju prave forme. Toskalu će mnogi pamtit po slijedećem potezu:

Ima u Finskoj još sjajnih vratara ali ih ovom prilikom ipak neću spominjati. Nakon ove liste, teško je ne reći da ne postoji fenomen finskih vratara. Toliko jakih vratarskih imena nema nijedna država izuzev možda Kanade iako je i to upitno. S tim da je Kanada u hokeju kategorija za sebe.

Mnogi će reći da je razlog što ovako dobri vratari dolaze iz Finske dobra škola što je i točno. Poznato je da su Finci uvijek imali dobre vratare te da se u njihovim klubovima radi jako dobro s vratarima pogotovo u mlađim kategorijama. Treneri svih finskih nacionalnih selekcija imaju slatke brige oko biranja vratara za velika natjecanja. Koga bi stavili za tri vratara da su recimo sutra Olimpijske igre? Kiprusoffa, Rinnea, Niemija, Backstroma, Lehtonena, Raska...

Nema komentara:

Objavi komentar