Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 27. studenoga 2011.

NHL: Napokon nešto i od Floride

Kao što i naslov kaže, Florida Panthersi ove sezone su napokon krenuli pobjedničkim putem. Izgleda da su mnoge stvari u momčadi sjele na pravo mjesto te Panthersi napokon izgledaju kao vrhunska momčad.
Riječ je o franšizi koja je trenutno u razdoblju najduljeg izbivanja iz doigravanja u povijesti NHL-a. Sunrise, predgrađe Miamija, doigravanje u svom gradu zadnji put je gledalo u sezoni 1999/2000. Otada su uglavnom završavali na samom dnu Istočne konferencije, ali istini za volju par puta su bez doigravanja ostajali tek u zadnjim utakmicama sezone. Od ulaska u NHL u sezoni 93/94 Panthersi su samo tri puta ušli u doigravanje uključujući i finale Stanley kupa 1996. Sve to Pantherse čini vjerojatno najneuspješnijom NHL franšizom u povijesti.



Nije im pogodovalo ni to što su u posljednjem desetljeću postali poznati po nekim od najlošijih transfera u povijesti. Često se događalo da su svoje najbolje igrače mijenjali za prosječne, a svoje visoke izbore na draftu davali kako im se svidjelo. Tako su propustili i recimo Ricka Nasha. U bovu sezonu se krenulo davanjem otkaza glavnom treneru Peteru De Boeru, a na njegovo mjesto je postavljen Kevin Dineen. Sastavljanje momčadi preuzeo je ranije zaposleni generalni menadžer Dale Tallon, inače tvorac rekonstrukcije Chicago Blackhawksa. Krenulo se u veliku rekonstrukciju momčadi. Izgubili su klasnog vratara Tomaša Vokouna dok je nekoliko igrača ili mijenjano ili su otišli kao slobodni igrači; Alexander Sulzer, Marty Reasoner, Rostislav Olesz, Darcy Hordichuk i Niclas Bergfors.

Veliki prostor na salary capu Tallonu je omogućio potpisivanje mnogih slobodnih igrača diljem lige: Scott Upshall, Tomaš Fleischmann, Ed Jovanovski, Matt Bradley, Sean Bergenheim, Jose Theodore i Marcel Goc. U transferima su doveli Tomaša Kopeckog, Krisa Versteega i Briana Campbella. Nešto nakon početka sezone obavljen je još jedan tarnsfer; iz Vancouvera su dovedeni Mikael Samuelsson i Marco Sturm za Stevea Reinprechta i Davida Bootha. Velike su to promjene u samo jednoj predsezoni te je momčad očekivalo razdoblje uigravanja.

Mnogi su bili nezadovoljni potezima GM-a Dale Tallona (na slici) otkad je u svibnju došao u Pantherse, ali mnogi potezi su se zasad pokazali dobrima













Izgleda da je to razdoblje obavljeno vrlo uspješno jer su u novu sezonu ušli odlično te sada krajem studenog nakon 23 odigrane utakmice drže prvo mjesto u svojoj diviziji te treće u konferenciji. Skupili su 28 bodova uz učinak 12-7-4 (pobjede-porazi-porazi u produžetku). Ali ono što je još važnije od rezultata je dobra igra koju momčad pokazuje. Boljke iz prošle sezone su potpuno ispravljene. Katastrofalan powerplay sada je 6. u NHL-u, a momčad je napokon dobila i klasne napadače. Odnosi se to ponajprije na liniju Fleischmann - Weiss - Versteeg koja kombinirano ima 71 bod (23-22-26) i koja ima sjajnu kemiju na ledu. Starosjedioc Weiss igra najbolju sezonu u karijeri dok su Fleischmann i Versteeg dolaskom iz momčadi u kojima su bili u drugom planu u Floridi postali zvijezde momčadi.

Još jedna stvar koja simbolizira ovosezonsku momčad Panthersa a to je izuzetan napadački doprinos braniča. Brian Campbell (19 bodova), Dmitrij Kulikov (15) i Jaseon Garrison (12) među najefikasnijim su braničima lige. Nešto manje učinkoviti su Ed Jovanovski, Mike Weaver, Keaton Ellerby i Erik Gudbranson ali oni su i manje ofenzivniji nastrojeni.

Jason Garrison predvodi sve braniče lige po broju golova; zasad ih ima osam


















Ostatak napadačkih trupa čine manje efikasni igrači koji su zasad u sjeni spomenutog trojca. Tomaš Kopecky ima 10 bodova, Shawn Matthias 6, Jack Skille 5, Mike Santorelli 4  i Sean Bergenheim te Marco Sturm 2. Većina igrača ipak nisu prvenstveno strijelci te njihov učinak na ledu ne treba gledati samo kroz bodove. Naprimjer, Sean Bergenheim odličan je za igru s igračem manje baš kao i Marco Sturm te Shawn Matthias. Već na početku sezone teže ozljede su iz momčadi udaljile Scotta Upshalla, Marcela Goca, Matta Bradleya i Mikaela Samuelssona (došao ozljeđen) te je njihov učinak uglavnom izostao. Zajedno su upisali 7 bodova. Njihovim ozljedama priliku su dobili mladi Rus Jevgenij Dadonov i Čeh Michal Repik. Zasad su se pokazali dovoljno dobrim za NHL pogotovo Dadonov koji je u 8 utakmica upisao i 2 gola.

I onda vratari. Na početku sezone predviđeno je da će se na golu sukladno učinku izmjenjivati Jose Theodore i Scott Clemmensen. Međutim, potonji je odigrao tek jednu utakmicu prije nego što ga je ozlijeda do dalnjeg udaljila iz sastava. Priliku je tako dobio mladi nadareni Šveđanin Jacob Markstrom. Theodore je sezone počeo vrlo dobro, onako kako se od jednog startera i očekuje. U 17 utakmica postotak obrana 92,2% uz GAA od 2.37. Markstrom je odigrao 6 susreta uz 92,8% obrana i GAA od 2.59. Time je pokazao da se momčad na njega može osloniti te da je dovoljno dobar za NHL te je pitanje hoće li Clemmensena uopće dočekati mjesto u momčadi kad se oporavi.

Potpisivanje Josea Theodorea zasad se pokazalo kao odličan potez


















I ono što je za cijelu franšizu možda i najvažnije. Izgleda da su navijači u Sunriseu napokon počeli doživljavati Pantherse i NHL. Iako je Arena ispunjena tek sa 81,8% i to predstavlja napredak u odnosu na prošle sezone kada je popunjenost bila i ispod 80% pa i niže. Sadašnja posjećenost je u porastu, takav interes za Pantherse nije vladao još otkad je Pavel Bure igrao za njih.

Hoće li ovo biti sezona povratka Florida Panthersa u doigravanje i početak napretka cijele franšize? Ako se po jutru dan poznaje...

Nema komentara:

Objavi komentar