Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 14. studenoga 2011.

Tko će osvojiti Rocket Richard trofej?

Riječ je o trofeju koji se dodjeljuje igraču s najviše postignutih golova u regularnoj sezoni. Dodjeljuje se od sezone 1998/1999 kada su trofej NHL-u donirali Montreal Canadiensi. Trofej nosi ime po legendarnom igraču i strijelcu Canadiensa Mauriceu "Rocket" Richardu. Dodjeljivao se 14 puta, a dvostruki osvajači su Pavel Bure, Jarome Iginla i Aleksandar Ovečkin. Lani ga je osvojio Corey Perry iz Anaheim Ducksa, a ja ću pokušati razmotriti tko će ga osvojiti ove godine. Već se daju naslutiti neka imena iako je prošlo tek nešto više od petine prvenstva.



Phil Kessel (Toronto Maple Leafs)
Kessel je trenutno i vodeći u utrci sa 12 golova. Dobar start njegove momčadi je i njegova zasluga. Kessel se pretvorio u superstara, upravo onakvog kakvog je GM Burke očekivao kad ga je doveo i Bruinsa. Dugo osporavan zbog velikog ugovora i igre koja nije bila adekvatna s njim, Kessel je na početku ove sezone razoružao i najglasnije kritičare. Više nije primarno strijelac, sada pokazuje i vrhnske dodavačke sposobnosti.  Lani je KessEl zabio 32 gola i to u sezoni u kojoj je imao lošiju podršku suigrača nego u ovoj. Ove godine je za očekivati i da sruši svoj najbolji učinak od 36 golova. Očekujem sezonu preko 40 golova, a ako Leafsi nastave s dobrim igrama onda i mogućih 50.

Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning)
Što reći za Stamkosa? Čovjek je s 19 godina zabio 51 NHL gol te podjelio Rocket Richard trofej sa Sidneyem Crosbyjem. Lani je dugo vodio u natjecanju, ali je imao jako neproduktivnu završnicu sezone pa ga je prestigao Corey Perry. Ove sezone je mrežu naciljao 10 puta. Prošlih sezona većinu golova zabijao je svojim slapshotom, možda i najubojitim u ligi. Ove godine je Stamkosova igra drugačija, počinjao je zabijati i takozvane grube golove - odbijance. Evoluirao je kao strijelac, nema situacije iz koje nije ubojit po protivnički gol. Izvrsna suradnja s kolegama St.Louisom i Connollyjem također doprinosi kandidaturi za drugi Rocket Richard 21-godišnjeg naadača.

Hoće li mu ubojiti slapshot donijeti drugi Rocket Richard?













Thomas Vanek (Buffalo Sabres)
Sve pod pretpostavkom da ostane zdrav. Iako je u svojoj sedmogodišnjoj NHL karijeri samo dva puta išao preko 40 golova ove sezone mislim da bi mogao ići još jednom preko. Ne samo zbog sjajnog starta (već 11 golova) već zbog igre koju je Vanek pokazao igrajući s Jasonom Pominvilleom. Kemija koju su njih dvojica pokazala u suradnji s mladim Lukeom Adamom zaista je nevjerojatna. I dok se sve linije Buffala još uvijek traže, linija s njima trojicom igra sjajno. Pominville je uglavnom dodavač, a Vanek strijelac. Ako dvojac održi formu mogli bi biti u vrhu NHL-a po bodovima što i Vaneka čini jednim od favorita za Rocket Richard trofej.

Claude Giroux (Philadelphia Flyers)
Možda će odluka nekom biti čudna, ali Flyersi su u zadnje dvije sezone ostali bez tri vodeća strijelca: Gagnea, Cartera i Richarda. Sada je sve na leđima 23-godišnjeg Girouxa koji je i u do sada bio redovit u ostvarivanju bodova. Lani je zabio 25 golova, ove godine sigurno ide preko. Više je razloga zašto. Prvi je igra u liniji s fenomenalnim Jaromirom Jagrom uz kojeg svatko može samo poboljšati svoju igru i statistiku. Njih dvoje odmah su stvorili kemiju te su odlično ušli u sezonu. Giroux trenutno ima 9 golova. Suradnja je sjajna pogotovo s igračem više gdje ddo izražaja dolazi Jagrov pregled igre i Girouxova sposobnost zabijanja. Ako dvojac nastavi sa sjajnim igrama trebala bi ovo biti sezona za pamćenje Claudea Girouxa te ni Rocket Richard nije nemoguć.

Marian Gaborik (New York Rangers)
Ove sezone je nešto drugačije s Gaborikom. Navijače Rangersa jako je razočarao s prošlom sezonom kada je zabio za njega mala 22 gola (doduše u 62 utakmice). Dva je puta išao preko 40, a početak nove sezone sugerira da bi ovo mogao biti i treći put. Gaborik se očito pronašao u liniji s Derekom Stepanom i Artemom Anisimovim koja bi ga konačno mogla uzdignuti na sami vrh strijelaca u NHL-u. Gaborik je definitivno sposoban za 50 golova, a dosta toga ovisi o tome kako će Rangersi igrati te naravno o njegovom krhkom zdravlju. Zasad štima i jedno i drugo. Ako se tako nastavi Rocket Richard bi po prvi put mogao u ruke jednog Slovaka.

Da li je ovo Gaborikova sezona?












Aleksandar Ovečkin (Washington Capitals)
Na ovu listu moram staviti i dvostrukog pobjednika iako iza sebe ima najlošiju sezonu karijere a ni novu nije počeo sjajno. Za njega mala 32 gola lani te 7 na početku ove sezone sugeriraju da je Ovečkin izgubio moć koju je imao u prvih pet sezona kada je zabijao najviše 65 a najmanje 46 golova. Razloga je više, poostao je više timski igrač ali je dijelom i pročitan. Ostao je bez raznovrsnosti u napadu, konstantno ista igra olakšava braničima igru protiv njega. Ipak, s takvim igračem se nikad ne zna. Washington je momčad koja jako puno zabija i Ovečkinova eksplozija je moguća svaku utakmicu. Ako Ovečkin pronađe formu onda je nebo za njega granica.

John Tavares (New York Islanders)
U svojoj dvogodišnjoj NHL karijei još nije zabio preko 30 golova iako je bio blizu. Razlog je loša momčad u kojoj igra, bilo tko drugi bi u Islandersima teško mogao više. Ove godine je momčad Islandersa nešto jača, igrači su iskusniji za jednu godinu te se od mnogih ove godine očekuje značajniji napredak. Kada momčad igra dobro onda ni Tavaresu nije teško zabijati. Iako start nije najbolji u utakmicama Islandersa koje sam gledao vidio sam dobru suradnju linije Tavares - Moulson - Parenteau. Ta linija je sposobna zabiti bilo kojoj obrani isto kao što je i Tavares sposoban biti najbolji strijelac NHL-a. Iako to možda zvuči pretjerano, nije nemoguće. Ako Islandersi ne budu na dnu ljestvice odnosno ako budu barem u borbi za odigravanje onda bi sav ofanzivni talent Tavares trebao izaći na vidjelo.

Corey Perry (Anaheim Ducks)
Lanjski osvajač trofeja ni prošlu sezonu nije počeo bajno baš kao ni ovu. Zasad je na brojci 6. Ima još dosta vremena za pronalazak forme, a ako je pronađe onda je jasno da je među glavnim kandidatima za trofej. Podršku u momčadi ima; Getzlaf, Ryan, Selanne i Koivu. Ako momčad proigra, onda će proporcionalno rasti i Perryjev napadački učinak. Ipak, teško je očekivati da će Perry ponoviti prošlu sezonu i 50 golova. Tada su mu se mnoge stvari poklopile, zabio je čak 17% od svih udaraca što je nevjerojatan prosjek i apsolutno je nemoguće da ga zadrži i u novoj sezoni. Po mom mišljenju, Perry može biti strijelac eventualno 40 golova, ali prošlu sezonu ponovit ipak ne može.

Tyler Seguin (Boston Bruins)
Iako dobar start u sezonu ne mora značit ništa uvom slučaju mislim da znači. U svojoj drugoj sezoni Seguin je zabio 11 golova u 15 utakmica. Istina je da je druga sezona najteža za mlade igrače, ali je Seguin zasad pokazao igru kakva se od nadolazeće zvijezde i očekuje. U liniji je s iskusnim Marchandom i Bergeronom te ako se sjajna suradnja nastavi Seguin bi bez većih problema mogao doseći brojku od 30 golova ako ne i više. Seguin je jedan od najzaslužniji za veliki uspon Bruinsa te dobija pohvale za igru od cijele javnosti. Možda zvuči nemoguće da osvoji Rocket Richarda ali sjetimo se druge sezone Stevena Stamkosa kada je podjelio trofej s Crosbyjem. Dakle, Seguin je dosadašnjom sjajnom igrom istaknuo svoju kandidaturu za trofej.


Jeff Skinner (Carolina Hurricanes)
Za kraj sam ostavio mog pritajenog favorita. Riječ je o devetnaestogodišnjaku kojem je ovo druga NHL sezona. U prvoj je zabio 31 put. U novoj je zasad precizan bio 7 puta. Ono što me tjera da vjerujem u Skinnera je njegova okomitost na gol. Čovjek se ne libi pucati iz svih pozicija, niti ulaziti u gužve pred golom. Jednostavno rečeno, vjerujem da je ovo sezona u kojoj će Hurricanesi nakon dugo vremena dohvatiti doigravanje te da će biti predvođeni Jeffom Skinnerom. Ne čudi da je trener Maurice Skinnera postavio s iskusnim Fincima Ruutuom i Jokinenom. Njih troje je još lani imalo odličnu suradnju te nema razloga da je ne nastave i dalje.

Može li Jeff Skinner nadmašiti rookie sezonu i zabiti više od 32 gola?

Nema komentara:

Objavi komentar