Ukupno prikaza stranice

utorak, 8. studenoga 2011.

Početak aktivnosti seniorskih reprezentacija

Već tradicionalno sredinom studenog počinje desetodnevna reprezentativna stanka u kojoj većina seniorskih reprezentacija počinje s okupljanjima i igranjem prvih utakmica u novoj sezoni. Kao što znamo, hrvatska reprezentacija neće nastupiti u ovoj stanci pa će se naši potencijalni reprezentativci odmarati. Zato će na led izaći ukupno 19 reprezentacija: 18 europskih (2 ruske) i SAD.


EURO HOCKEY TOUR - KARJALA CUP

Sudionici: Finska, Rusija, Češka, Švedska

Tradicionalno jedan od najjačih reprezentativnih natjecanja je Euro hockey tour. To je zapravo serija od četiri turnira koja se igra kroz četiri reprezentativne stane. Igraju ga uvijek Finska, Rusija, Češka i Švedska. Svaka od zemalja organizira jedan od turnira, a pobjednik je onaj koji skupi najviše bodova kroz četiri turnira. Prvi po redu je Karjala cup koji se igra u jednom finskom i jednom švedskom gradu. Ove godine su to Helsinki i Ornskoldsvik. Reprezentacije ove turnire uglavnom koriste kao pripremu za nastup na svjetskom prvenstvu. U pravilu priliku dobivaju igrači na kojima je da tek zasluže odlazak na svjetsko prvenstvo.

Branitelj naslova Rusija nastupit će u vrlo šarenom sastavu. Novi izbornik Zinetula Biljaletdinov sastavio je momčad koja je spoj mladosti i iskustva. Od iskusnijih valja istaknuti Radulova, Perežogina, Nikulina i Tereščenka, a od mladih Kuznjecova, Tarasenka, Šipačeva i Širokova.

Svjetski prvak Finska nastupit će sa čak 12 igrača iz KHL-a i samo 9 iz domaće lige. Izbornik Jukka Jalonen priliku je dao mladim snagama među kojima prednjače Sami Vatanen i Mikael Granlund. Tu je i 14 svjetskih prvaka iz Slovačke među njima i najbolji strijelac Jarkko Immonen.

Švedska po tradiciji na EHT turnire šalje mlađe igrače. Tako su i ovaj put pozvani mladići kao Järnkrok, Silfverberg i Ekholm. U momčadi je 7 KHL-ovaca kao i najbolji iz domaćeg Elitseriena među kojima valja istaknuti vratara Fastha i Johana Harjua.

Češka reprezentacija će nastupiti po prvi put poslije stradanja standardnih članova Mareka, Vašičeka i Rachuneka u nesreći u Jaroslavlu. Izbornik Hadamczik u Finsku vodi vrlo snažnu momčad. 11 igrača je iz KHL-a među kojima i najbolji strijelci lige Vrana i Petružalek iz Amura. Ostatak dolazi uglavnom iz Extralige, a među njima je i povratnik iz NHL-a Aleš Kotalik.

Bit će to još jedan zanimljivi EHT turnir, kakav je uostalom bio i svaki dosad. Pobjednika je teško prognozirati, svaka od četiri momčadi ima svoje šanse za prvo mjesto.


DEUTSCHLAND CUP 

Sudionici: Njemačka, Slovačka, Švicarska, SAD

Drugi po snazi turnir svakako je njemački kup kojeg njemačka reprezentacija organizira od 1987. Ove godine će se održati u Munchenu, a domaćini će pokušati doći do trećeg uzastopnog i petog ukupno naslova.

Novi izbornik Njemačke  Köbi Kölliker okupio je vrlo snažnu momčad. Svi osim Alexandera Barte dolaze iz domaće lige DEL-a, a među njima treba izdvojiti vratara Pätzolda, Rankela, Ullmana i Lavalleeja.

Glavni konkurent trebala bi im biti Švicarska koja također dolazi s igračima iz domaće lige NLA. U sastavu ima i nekih novih imena, ali su i dalje glavne snage dugogodišnji reprezentativci Sprunger, Genoni i Brunner.

Reprezentacija SAD-a nastupa samo s igračima koji kruh zarađuju u Europi. Dolaze iz čak 7 liga (najviše iz DEL-a), a od poznatijih imena tu su Bochenski, Salcido i Schremp. Spomenimo i naše gore list Martyja Serticha iz švicarskog drugoligaša Oltena.

Na turniru nastupa i Slovačka koja je nakon debakla na svjetskom prvenstvu kod kuće dobila novog trenera Vladimira Vujteka koji je unio nove promjene. Sastav za ovaj turnir vrlo je šaren, ima tu i debitanata i iskusnijih i mlađih hokejaša. Spomenut ću tek one poznatije; Miroslav Šatan, Marcel Hossa, Branko Radivojevič i Ladislav Nagy.


EURO ICE HOCKEY TOUR

Prva skupina - Gomel, Bjelorusija
Sudionici: Slovenija, Bjelorusija, Rusija B, Danska

Turnir je poznat i pod nazivom Kup Polešja. Iako počinje za tri dana nisam uspio pronaći sastave momčadi osim danskog. Njihova momad sastavljena je od najboljig igrača domaće lige te onih koji igraju u Švedskoj. Najbolji pojedinci su im vratar Slovana iz Bratislave Patrick Galbraith te napadač Eisbarena iz Berlina Mads Christensen.

Druga skupina - Sanok, Poljska
Sudionici: Poljska, Nizozemska, Rumunjska

Na ovom turniru trebala je nastupiti naša izabrana vrsta, poslije našeg odustajanja i Litva ali su i oni odustali pa će nasupiti samo tri momčadi. Boje domaćina branit će igrači iz poljske Ekstraklase uz braniča Pociecha iz ćeških Vitkovica. Kao i kod prethofnog turnira, nisam pronašao ništa o sastavima Rumunjske i Nizozemske. Vrijedi spomenuti da će sve tri momčadi nastupiti i na prvenstvu IB divizije u travnju.

Treća skupina - Miskolc, Mađarska
Sudionici: Mađarska, Austrija, Japan, Italija

U susjedstvu će se skupiti moćna družina, troje iz IA divizije te Italije iz elitne. Domaćin turnira će biti grad Miskolc u kojem je hokej u posljednje vrijeme u velikom zamahu.

Novi izbornik Austrije je trener KAC-a Manny Viveiros. U momčad je pozvao 6 debitanata, a ostatak čine nama dobro poznati igrači iz svih EBEL klubova. Tu je i "švedski" dvojac Raffl i Komarek te "Švicarac" Ulmer.

Zanimljiv je i sastav Mađarske. 13 igrača je iz Sape, a 8 iz DAB Doclera. Tu su hrvatskim navijačima poznata imena poput Sofrona, Tokajija, Lade, Nagya, Kovacsa i Vasa. Spomenut ću i mladu mađarsku nadu iz švedskog Moda, Janosa Harija.

Italija, momčad iz elitne skupine, ne dolazi u najjačem sastavu. Igrači su gotovo svi iz domaćih klubova ali nedostaju Gulio Scandella, Mike Souza i Armin Helfer. Priliku su dobili nešto zapostavljeniji igrači kojima će ovo biti prilika da si osiguraju put na svjetsko prvenstvo u Švedsku i Finsku.

Japan će igrati na međunarodnoj sceni po prvi put poslije velikog potresa zbog kojeg su propustili nastup na svjetskom prvenstvu. U sastavu su svi najbolji igrači iz domaćih klubova koji nastupaju u sve jačoj Azijskoj ligi.

Nema komentara:

Objavi komentar