Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 3. studenoga 2011.

Johan Larsson

U mnoštvu sjajnih mladih igrača iz Švedske za osvrt sam izabrao igrača koji je svoj sjajan talent pokazao na lanjskom juniorskom prvenstvu u Buffalou, a potvrđuje ga sjajnim igrama u jakom švedskom Elitserienu. To je Johan Larsson.

Johan Larsson

Lau, 25. srpnja 1992.
Država: Švedska
Klub: Brynas Gavle (Elitserien)
Draftiran: 2010. 2. runda (56. izbor) - Minnesota Wild
Pozicija: Lijevo krilo/Centar
Uspjesi: Svjetsko prvenstvo U18 09/10 - srebro

Johan Larsson rođen je na pomalo izoliranom otoku Gotlandu gdje je u lokalnom klubu Sudset i počeo trenirati hokej. Debi u četvrtoj po snazi švedskoj ligi ostvario je sa samo 13 godina. Na otoku se zadržao sve do sezone 2008/2009 kada je počeo igrati za U18 momčad Brynasa iz Gavlea. Njegov talent nije prošao nezamjećen pa je ostvario debi u reprezentaciji do 18 godina. Nakon vrlo dobre juniorske sezone 2009/2010 Larsson je izabran za kapetana U18 reprezentacije koja je na svjetskom prvenstvu u Bjelorusiji uzela srebrenu medalju. Larsson je izabran u najbolju momčad prvenstva pošto je u samo 5 utakmica zabilježio 18 poena.

Iste sezone na draftu ga na iznenađenje mnogih tek u drugoj rundi bira Minnesota Wild. Oni odlučuju da je vrijeme da Larsson očeliči igrajući u jakom Elitserienu. U prvoj sezoni za seniore Brynasa ostvario je tek 10 poena u 48 utakmica što je unatočo njegovoj dobi bilo ispod očekivanja. Veliko razočaranje bila je i švedska igra na U20 prvenstvu. Među najboljim igračima bio je upravo Larsson koji je u 6 utakmica ostvario 4 poena. Bilo je to dovoljno i za debi za seniorsku vrstu, doduše samo na pripremnom turniru gdje je u 4 utakmice bio bez bodovnog učinka.

Nova sezona krenula je sjajno za Larssona. U 18 utakmica za svoj Brynas ostvario je 13 poena te se nada da će ako nastavi u tom ritmu do godine pokušati pronaći svoje mjesto pod suncem u hladnom Minneapolisu.

Najveće odlike su mu podjednako dobra igra i u napadu i u obrani. Iznimno je inteligentan hokejaš koji uvijek zna što mu je i kako raditi. Iako mu zabijanje golova nije primaran zadatak, dosada je pokazao visoku sposobnost i u tom smislu. Dobar pregled igre i dobar završni pas čine ga sposobnim za postizanje velikog broja asistencija. Problem bi mu moglo predstavljati sporo klizanje, ali ima dosta vremena za to ispraviti.

Ne treba Larssona gledati kao buduću zvijezdu NHL-a već kao čovjeka koji će naći svoje mjesto u bilo kojoj momčadi lige i koji će postati još jedan u nizu brojnih švedskih hokejaša u najjačoj ligi svijeta.

Nema komentara:

Objavi komentar