Ukupno prikaza stranice

srijeda, 30. studenoga 2011.

NHL: O mogućoj selidbi Phoenix Coyotesa

Već posljednjih nekoliko godina špekulira se o budućnosti jedne od najneprofitabilnijih franšiza u NHL-u; Phoenix Coyotesa. Sprema li se napokon njihova selidba iz Arizone?



NHL je u svojim fazama proširivanja lige htio pod svaku cijenu hokej popularizirati na jugu zemlje, to jest u krajevima gdje on nikada nije bio popularan i zbog klimatskih i raznih drugih razloga. Tako su svoje franšize u NHL-u dobili gradovi Dallas, Miami, Tampa i Phoenix u kojima je hokej prije stvaranja franšiza praktički nije postojao. Međutim, klubovi su se više manje uspješno uklopili u nove sredine. Posebno se to odnosi za Dallas Starse koji su pomogli da cijeli Texas zahvati hokejaški boom. Danas je od tog booma u Dallasu ostalo jako malo te su Starsi klub s najlošijom gledanošću u NHL-u.  Tampa Bay je vrlo uspješna franšiza koja je od svojih početaka u NHL-u dobro vođena i zadržala je svoju popularnost te čak i osvojila Stanley kup. Florida Panthersi unatoč lošem uspjehu kroz svoju povijest dosta dobro kotiraju u svom gradu, a uz to ih i ugovor s ligom veže za Miami još dugi niz godina.

I onda dolazimo do Phoenix Coyotesa koji su se unatoč solidnim uspjesima kroz svoju povijest u Arizoni, pogotovo u posljednje dvije sezone, u velikim problemima. Sredina 90-ih godina bile su posbno teške za kanadske NHL momčadi koje su pogođene teškom financijskom situacijom došle u poziciju da budu prodane i premještene. Najprije su Quebec Nordiques premješteni u Denver 1995., a već iduće sezone Winnipeg Jetsi premješteni su u Phoenix u Arizonu. Bio je to potez kojeg su čelnici lige podržavali baš zbog velike želje da hokej populariziraju u njemu egzotičnim krajevima. Baš takav kraj je Phoenix, grad usred pustinje gdje su temperature nerijetko i preko 30°C te gdje hokej do tada iz razumljivih razloga nije bio nimalo popularan. Klub je u NHL-u do sada nastupao u 14 sezona od kojih su 7 završili u doigravanju i to svaki put porazom u prvoj rundi tj.četvrtfinalu.

Coyotesi nikad nisu zaživljeli na pravi način u Phoenixu te su svim svojim vlasnicima donosili samo gubitke. Tako je klub išao iz ruke u ruku sve dok 2008. tadašnji vlasnik Jerry Moyes nije proglasio bankrot, da bi liga nedugo zatim preuzela sve dugove kluba i postala njegov vlasnik. Otada su se pojavili mnogi zainteresirani za kupnju, ali ih je većina odustala iz raznih razloga. Potpuno je jasno da budući vlasnik nipošto neće htjeti zadržati klub u Phoenixu kad je sigurno da će tamo osvarivati samo gubitke. Lani se špekuliralo kako klub kupuje kanadski milijunaš Jim Balsillie koji bi ga preselio u kanadski Hamilton, ali je liga odustala od prodaje zbog pravnih zavrzlama.

Iznimka od pravila, postoje i navijači kojima je stalo do kluba ali oni su u velikoj manjini













Iako se vjerovalo da im je prošla sezona bila ujedno i posljednja u Phoenixu Coyotesi su i ovu počeli na starom mjestu. Grad Glendale (predgrađe Phoenixa gdje se nalazi arena Coyotesa) pristao je na sufinanciranje kluba za novu sezonu. Ipak, skoro sa stopostotnom sigurnošću se može reći da je ova posljednja. NHL nema namjeru priječiti prodaju kluba i njegovu selidbu kao što ni grad Glendale nema namjeru ulagati u "mrtav" klub. Stoga se već iskristaliziralo ime najvjerojatnijeg kupca, a to je Graeme Roustan. Njegova grupacija sprema se za gradnju Arene sa 20000 mjesta i to u aglomeraciji grada Toronta. Baš je to najizglednije odredište Phoenix Coyotesa, ako bi ih grupacija kupila.

Međutim, vode se brijne polemike oko toga treba li Torontu i njegovoj okolici još jedna NHL momčad. Riječ je o zasigurno najboljem NHL tržištu gdje su Maple Leafsi svetinja te je domaća arena Air Canada Center rasprodana baš svaku utakmicu, abila bi vjerojatno i da je duplo veća. Maple Leafsi sigurno neće biti oduševljeni ako im se u susjedstvu pojavi konkurencija koja bi im mogla ukrasti dio kolača na hokejaškom tržištu grada i okolice. Oduševljeni neće biti ni u obližnjem Buffalu te tamošnjim Sabresima koji također dio svoje publike imaju na području gdje bi se trebali premjestiti Coyotesi. Njihovi vlasnici uložili su veliki trud kako bi Sabrese uzdigli do popularnosti koju danas imaju te im se ne sviđa ideja o konkurenciji u susjedstvu.

Pitanje je jedino koliki će uopće utjecaj imati Sabresi i Maple Leafsi na odluku NHL-a o prodaji Coyotesa. Nije upitno da bi selidba kluba u okolicu Toronta bila uspješna s financijske strane za nove vlasnike i cijelu ligu, pitanje je samo hoće li to i koliko pogoditi već postojeće klubove na tom području; Sabrese i Maple Leafse.

Ovako bi trebala izgledati arena koju će graditi grupacija Graemea Roustana












Ali postoji jedan problem; ako bi se klub stvarno preselio na to područje ne bi mogao igrati u areni koju gradi grupacija Roustan jer će ona biti gotova tek za dvije godine. Zato se predlaže da klub dotada domaće utakmice igra u Copps Coliseumu u Hamiltonu; to jest da je dijeli sa AHL momčadi Hamilton Bulldogsima.

Jedna stvar je sigurna; nakon dugog niza godina bez promjena momčadi NHL će u dvije sezone doživiti dvije selidbe. Nakon Atlanta Thrashersa ove Phoenix Coyotesi na red dolaze dogodine. Hoće li to biti Toronto, Hamilton ili netko treći još uvijek se ne zna.

Nema komentara:

Objavi komentar