Ukupno prikaza stranice

subota, 12. studenoga 2011.

Kriza u Ufi

Branitelj naslova u KHL-u Salavat Julajev u Ufi nalazi se u velikoj krizi i rezultata a pogotovo igre. U vrijeme prve reprezentativne stanke zauzimaju tek 7. mjesto u istočnoj konferenciji sa 31 bodom iz 23 utakmice. Za vodećim Amurom zaostaju 13 bodova.



Nitko na početku sezone nije očekivao tako loš start momčadi iz Baškortostana. Napustili su ih neki vodeći igrači poput Patricka Thoresena, Kirila Kolcova, Slave Kozlova, Aleksandra Jeremenka i Vladimira Antipova, ali su kao zamjene dovedeni nimalo lošiji igrači; Jurij Trubačev, Richard Stehlik, Igor Mirnov i Maksim Sušinski. Ufu je napustio i veliki trener Vjačeslav Slava Bikov, a za novog je postavljena legenda hokeja u Ufi Sergej Mihaljev kojemu je to bio treći mandat na klupi matičnog kluba.

Promjena trenera i izmješan roster davali su naslutiti da će Salavatu trebati vremena da sve sjedne na svoje mjesto te da počnu ostvarivati rezultate. Tako je i bilo, u prvih 10 utakmica zabilježeno je 5 pobjeda i 5 poraza. I ne zvuči tako loše, ali to nije start kakav se očekivao od branitelja naslova. Uslijedio je još gori niz, u idućih 13 utakmica prije stanke zabilježili su samo 5 pobjeda i imali neslavan niz od 7 poraza zaredom.

Još lošija od rezultata bila je igra. Obrambeni dio kao da nije postojao. Gotovo nestvarno zvuči činjenica da Salavat ima drugu najlošiju obranu lige koja je dopustila čak 72 gola u 23 utakmice. Lošiji je tek davljenik Vitjaz sa 75 primljenih golova. Propusnost u obrani rezultat je neodgovornosti većine napadača prema igri u obrani ali i lošija igra braniča. Pogotovo tu mislim na Miroslava Blataka i Vitalija Atjušova čiji je učinak izostao i u napadačkim akcijama.

Salavat Julajev je u napadačkom segmentu druga najbolja momčad lige sa 70 postignutih golova. Napad nikad nije bio pravi problem, s takvim ofenzivnim igračima to ne može ni biti problem. Sjajni Aleksandar Radulov najbolji je strijelac momčadi, slijede Viktor Kozlov, Oleg Saprikin, Maksim Sušinski i Aleksandar Svitov. Od braniča najučinkovitiji je Vitalij Proškin. Od napadača su definitvno podbacili Petr Sčastlivi i Igor Mirnov čiji se ulazak u formu čeka već duže vrijeme.

Ni na golu nije bilo velikih problema. Vjerojatno najbolji tandem lige Kolesnik - Ersberg dobro je čuvao vrata Salavata. Oba imaju postotak obrana preko 90%. Krivnja za velik broj primljenih golova ide na račun obrane, ne vratara.

Navijači su bili pogotovo nezadovoljni sa strancima u momčadi. Obrambeno pojačanje iz Češke Richard Stehlik nije se iskazao kao uostalom i većina braniča. Posebno je razočaranje bilo igra Šveđanina Roberta Nilssona koji je u 15 utakmica ostvario tek 5 poena. Zato ga se nedavno i otpustilo. Nije bio jedini, nešto prije otpušten je i Čeh Jakub Klepiš koji također nije bio na očekivanoj razini u novoj sezoni. Njihova mjesta zauzeli su napadač Antti Pihlstrom pridošao iz finskog JYP-a te češki branič Jakub Nakladal iz Pardubica.

Prije dva tjedna ceh za loše rezultate platio je trener Sergej Mihaljev. O vlastitoj smjeni je izjavio: - Možda će moj odlazak podići momčad. Puno je razloga zašto stvari dosad nisu funkcionirale kako treba. Ima mnogo problema, a trener je tu da rješava te probleme, ne da ih izbjegava i govori kako nešto nije u redu. Ispada da ja nisam bio sposoban riješiti te probleme. Želim momčadi svu sreću uz nadu da će joj moj odlazak pomoći.

Legenda kluba iz Ufe morao je napustiti kormilo zbog loših rezultata














Mihaljev je više od 40 godina u i oko klubu i njegova krivnja za krizu nije najveća. Stvari su puno kompleksnije od toga.  Momčad je preuzeo njegov pomoćnik Vener Safin koji ju je vodio u posljednje dvije utakmice ali on je samo prijelazno rješenje. Ime novog trenera još nije poznato, nagađa se da će to biti povratnik Vjačeslav Bikov koji ih je lani i vodio do naslova.

Salavat Julajev može i mora bolje. Novi trener imat će zadatak da uvede red u svlačionicu te izvući ono najbolje iz postojeće momčadi. Ako to ne uspije bit će ovo teška sezona za navijače Salavat Julajeva.

Nema komentara:

Objavi komentar