Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 3. studenoga 2011.

Sezona iznenađenja u KHL-u

Četvrta sezona KHL-a počela je s nezapamćenom tragedijom u kojoj je nestao cijeli jedan klub sa svojim igračima i zaposlenicima. U spomen na tragediju Lokomotiva iz Jaroslavla počela je nova sezona koja se dosada pokazala kao vrlo zanimljiva i prepuna iznenađenja.

I dok je situacija na ljestvici zapadne konferencije manje više očekivana, situaciju na istoku ni najpomniji pratitelji KHL-a ne bi mogli predvidjeti pred početak sezone. Naime, na vrhu se dvije momčadi koje lani nisu ušle u doigravanje te koje su slovile da će ove godine ponoviti isto drže prve dvije pozicije sa po 43 boda iz 21 odnosno 22 utakmice. Na čelu se zbog manjeg broja utakmica nalazi Traktor iz Čeljabinska. Bijeli medvjedi su se znatno pojačali pred početak sezone, ali malo tko je mogao očekivati da će nakon skoro pola prvenstva predvofit jaku istočnu konferenciju.

Još veće iznenađenje predstavlja Amur iz Habarovska, grada na krajnjem istoku kontinenta. Poznati su kao momčad s dna ljestvice koja otkad je KHL-a nije bila ni blizu doigravanja. Ni ove godine nije im se predviđalo nešto bolje. Ipak, s pravim pojačanjima i novim finskim trenerom Amur se preporodio te je u velikom naletu svladao sve favorite istoka te ih bodovno ostavio daleko iza sebe. Najučinkovitiji igrač lige u ovom trenutku je upravo njihov Čeh Jakub Petružalek - pojačanje pristiglo ovo ljeto iz finskog Karpata.

Desetak bodova iza vodećeg dvojca smjestili su se favoriti istoka; Avangard iz Omska i Ak Bars iz Kazana. Momčadi su unatoč očitoj snazi još u fazi pronalaska prave igre i forme koja bi ih pokrenula u borbu za sam vrh ljestvice.

Iza njih je na petom mjestu Jugra iz Hanti Mansijska koja ni u svojoj drugoj KHL sezoni ne prestaje iznenađivati odličnim igrama koje su najviše zasluga trenera Sergeja Šepeleva. Branitelji naslova; Salavat Julajev iz Ufe muku muči s formom na početku sezone. Loše igre već su rezultirale odlaskom dva stranca iz momčadi, ¸a ako se loše predstave nastave ni budućnost trenera Mihaljeva ne izgleda sigurno.

Jednako razočaravajuća sezona je zasad i za Metalurg iz Magnitogorska sa razlikom da su oni zbog loših igrara već promjenili trenera. Aleksandra Barkova zamjenio je Fjodor Kanarejkin. Momčad je prepuna kvalitetnih igrača i stvarno je pitanje vremena kad će sve sjesti na svoje mjesto i kad će krenuti bolje igre.

Barys iz Astane i Sibir iz Novosibirska su očekivali borbu za doigravanje, a kako sada stvari stoje i imat će je. Igra s puno oscilacija i gubitak bodova protiv niže rangiranih momčadi za rezultat ima 8. i 9. mjesto na ljetvici.

Metalurg iz Novokuznjecka i Neftehimik iz Nižnjekamska imaju isti broj bodova s razlikom da su u Metalurgu s tim zadovoljni a u Neftehimiku nisu. Dvije sezone za redom na samom dnu ljestvice rezultirale su promjenama u Metalurgu pa su u novu sezonu ušli dosta bolje te bi, ako im se neke stvari poklope, mogli po prvi put u povijesti KHL-a ući u doigravanje. Neftehimik je ovog ljeta zamjenio gotovo cijelu momčad pa ih je neuigranost zasad koštala boljeg rezultata. Mislim da je ovo prijelazna godina za njih te da je glavni cilj stvaranje novog kostura momčadi.

Na dnu je sa samo 12 bodova Avtomobilist iz Jekaterinurga. To se i očekivalo, momčad bez stranaca sa prosječnim ruskim hokejašima nema snage za borbu s igrački i financijski jačim momčadima istoka.

Traktor iz Čeljabinska zasad predvodi istočnu konferenciju. Na slici njihova mlada zvijezda Jevgenij Kuznjecov (92)











Na čelu zapadne konferencije je najbogatija momčad lige, petrogradski SKA. Očito je dovođenje trenera Miloša Rihe bilo ključno da gubitnička momčad postane predvodnik zapada. Igra se bitno poboljšala, pogotovo u obrani dok je vratarski dvojac Štepanek - Ježov primio daleko najmanje golova u ligi.

Za njima je internacionalna momčad Dinama iz Minska čije igre ne iznenađuju previše budući da u svojim redovima imaju plejadu vrhunskih igrača - pretežito stranaca. Imenjak iz Moskve igra sve bolje i bolje, momčad trenera Žnaroksa jako je uigrana a igrači disciplinirani. Bivši ruski reprezentativac Gorovikov očekivano je najbolji strijelac momčadi.

Torpedo iz Nižnji Novgoroda pokazuje jako dobre igre. Trener Kari Jalonen posložio je kockice na svoje mjesto te jelenovi zasad čvrsto drže poziciju koja ih vodi u doigravanje. CSKA se nakon loše prošle sezone znatno popravio. Predvođeni mladim Sergejem Širokovim i Dmitrijem Kugriševim zasad drže šestu poziciju. Iza njih je uvijek neugodni Severstal iz Čerepoveca čiji se cilj (doigravanje) zasad također ostvaruje.

Dinamo iz Rige je sedmi. Nakon katastrofalnog starta uslijedile su nešto bolje igre pa sada situacija i nije tako loša. Latvijci se nadaju da ovo neće biti prva sezona KHL-a u kojoj će ostati bez doigravanja. Spartak iz Moskve se muči, nikako ne mogu zaredati s dobrim rezultatima pa je osma pozicija realnost. Veliko je razočaranje Atlant iz Mitiščija. Lanjski finalist ovog je ljeta napravio veliki remont momčadi što se jako osjeća jer momčadi nedostaje uigranost koja ih je krasila dosada.

Novak u ligi, slovački Lev iz Poprada je predzadnji. Kompletno nova momčad sezonu je otvorila serijom poraza, a što je vrijeme odmicalo uspijevali su igrati sve bolje pa su ostvarili i neke zavidne rezultate. Momčad jako oscilira, nikad ne možete biti sigurni kako će odigrati utakmicu. Teško će tako do doigravanja, ali još bitnije od toga je da se širi svoje tržište u Slovačkoj te da je Lev praćen a Zymni štadion u Popradu rasprodan.

Zna se za koga je rezervirano zadnje mjesto Zapada - Vitjaz iz Čehova. Ratoborni Kanađani već su zbog svojih ekscesa dobili suspenziju, a otkad ih nema i rezultati su se poboljšali pa su čehovski vitezovi ušli u seriju dobrih rezultata koja im je podebljala bodovni saldo. Ostaje misterij zašto klub dovodi strance čija je glavna odlika grubost a ne igračke vještine kad to očigledno remeti dobre mogućnosti koje ostatak momčadi ima.

O KHL-u ću se trudit pisati što je više moguće. Naime, nigdje na internetu na hrvatskom jeziku nećete pronaći mnogo o KHL-u pa ću se potruditi da ovaj blog bude mjesto za to, prilika za malobrojne ljubitelje lige da pročitaju izvještaje o ligi koju pomno pratim već godinama i moje komentare o njoj.

Detalj iz Zimnog štadiona Poprada za vrijeme utakmice domaćeg Leva. Dvorana prima 4500 gledatelja i ispunjena je gotovo svaku utakmicu.

Nema komentara:

Objavi komentar