Ukupno prikaza stranice

srijeda, 9. studenoga 2011.

Mikael Granlund

Red je da predstavim uz Joela Armiju najboljeg mladog finskog hokejaša, a zasigurno je i jedan od najboljih igrača svoje generacije u svijetu. Riječ je o devetnaestogodišnjem Mikaelu Granlundu.

Mikael Granlund
Oulu 26. veljače 1992.

Država: Finska
Klub: HIFK Helsinki (SM liiga)
Pozicija: Centar
Draftiran: 2010 (1.runda - 10.izbor) Minnesota Wild
Uspijesi: SM liiga prvak 10/11, SM liiga novak godine 09/10, Svjetsko prvenstvo U18 08/09 - bronca, Svjetsko prvenstvo U18 09/10 - bronca, Svjetsko prvenstvo 10/11 - zlato




Sam pogled na Granlundove dosadašnje uspijehe vrijedan je divljenja. Ono što je postigao i osvojio sa 19 godina mnogi ne uspiju cijelu karijeru. Njegov put počeo je u rodnom gradu Ouluu. Lokalni Karpat poznat je kao rasadnik talenata pa su već od rana zamjećene izvanredne sposobnosti mladog Mikaela. Brzo je preskakao kategorije pa je sa 14 godina nastupa za U16 momčad a sa 15 godina za U18. Naravno, sa velikim uspjehom i sjajnim brojkama. Čudo od djeteta svoju je prvu pravu sezonu odigralo 2008/2009. Tada je istovremeno nastupao za U20 i U18 momčad, a ostvario je i debi za seniore odigravši ukupno dvije utakmice te sezone.

Debi u reprezentativnom dresu dogodio se na U20 prvenstvu gdje je odigrao vrlo dobro sakupivši 3 poena u 6 utakmica. Sjajnu sezonu Mikael je završio sjajnim nastupom na U178 svjetskom prvenstvu gdje je 13 poena ostvario u tek šest susreta. Finska je na tom prvenstvu osvojila broncu.

Krajem te sezone potpisao je ugovor s Karpatom, ali su u samom ugovoru pronađene greške koje su Karpat skupo koštale i zbog kojih u Ouluu i danas žale. Granlund je nezadovoljan novonastalom situacijom odlučio potpisati za HIFK iz Helsinkija. Cijeli je slučaj završio na sudu, a na kraju je ugovor s Karpatom proglašen ništavnim dok je Granlund bio spreman za igru u glavnom finskom gradu.

Prva puna sezona u SM lligi bila je za Granlunda kao iz snova. Ukupno 49 utakmica i čak 46 poena. To je bilo dovoljno da oduševi cijeli auditorij u Finskoj, ali i u svijetu. Proglašen je i rookiem godine. Iste sezone nastupao je i za U18 i U20 reprezentaciju. S U18 je opet osvojio broncu dok je s U20 zapeo u ranijoj fazi natjecanja.

Na draftu u ljeto 2010. izabrala ga je Minnesota Wild u prvoj rundi kao deveti izbor. NHL u tada još nije bio prioritet pa je ostao igrati u HIFK-u. Odigrao je još jednu maestralnu sezonu sa 52 poena iz 54 utakmice. Uz to je još i njegov klub postao finski prvak. U nastupu na U20 svjetskom prvenstvu spriječio ga je potres mozga, ali je zato bio i više nego spreman za nastup u Slovačkoj za seniorsku reprezentaciju. Finska je igrala sjajno, a Granlund je ostvario izvrsnih 9 poena u isto toliko utakmica. Posebno je dojmljiv bio njegov pobjednički gol u polufinalu protiv Rusije. Za one koji su to "čudo" zaboravili:


Ovu sezonu je nastavio u Finskoj smatrajući da još nije dovoljno spreman za  NHL. Trenutno ima odlične brojke; 18 utakmica i 21 poen. U Minnesoti Granlunda čekaju kao ozebli sunce. Već odavno u hokejaškoj državi nije igrala neka nadolazeća zvijezda niti su im se izbori na draftu pokazali usoješnima. Vjeruju da će se sve promjeniti s dolaskom Granlunda koji bi trebao nastaviti putem koji su njegovi sunarodnjaci u klubu već utabali; prvenstveno Mikko Koivu, Niklas Backstrom i Antti Miettinen.

A nema ni razloga da ne bi uspio u Minnesoti. Granlund je izuzetno nadaren igrač, jedan od rijetkih igrača s urođenim smislom za igru. Sjajan je asistent, ali i pouzdan strijelac. S pakom nema što ne može. Jedini mu je nedostatak ponekad nedostatak brzine i svakako težina i fizička snaga. Naime, malen je rastom te ponekad vrlo krhak. Ali ništa što bi mu moglo zasmetati da postane sjajan igrač za kojeg će se još itekako čuti. A nije ni da se dosad nije čulo.

Nema komentara:

Objavi komentar