Ukupno prikaza stranice

petak, 18. studenoga 2011.

Uzbuna u Magnitogorsku

Jest da je sezona tek nedavno počela, ali ono što se događa u KHL momčadi Metalurgu iz Magnitogorska svakako je znak za uzbunu te promjene kako bi situacija i sezona ne bi bili izgubljeni za jednu od institucija ruskog hokeja. Trenutno se nalaze na 8. mjestu istočne konferencije te su im gotovo svi glavni favoriti već značajno odmakli. Prije stanke su u 21 utakmici zabilježili čak 12 čistih poraza te upisali amo 24 boda. Za usporedbu, vodeći Traktor već je bio na 44. Jako loš rezultat za lanjskog finalista Istoka te jednu od najuspješnijih momčadi novije ruske hokejaške povijesti. Vlasnik kluba je ultra bogati metalurški kombinat Magnitogorsk koji je ovog ljeta ostavio mnogo novca za pojačanja. Potpisani su mnogi sjajni igrači, od kojih se ističe najbolji strijelac u povijesti KHL-a; Sergej Mozjakin.
Mnogi smatraju da je bila greška što je vođenje i uigravanje momčadi s puno novih imena dano neiskusnom treneru Aleksandru Barkovu kojem je to bila prva momčad koju je vodio kao glavni trener. Sezona nije počela po planovima te je već sredinom listopada Barkov otpušten. Njegovo mjesto preuzeo je iskusni trener Fjodor Kanarejkin. Otad se rezultati nisu značajnije popravili, ali je postajalo nekako jasnije da nije sva krivica ni na treneru. Mnogi novi igrači nisu opravdali uloženo; Jakubov, Birjukov, Bernacki, Bikov, Altarjev. Svi su bili bolji u svojim bivšim klubovima nego u Metalurgu.

Od pojačanja su se istakli tek But, Glazačev i donekle Mozjakin. Starosjedioci Rolinek, Kukkonen i Lisin su čitavu sezonu van forme. Nasuprot njima, u najboljoj formi nalaze se Juhamatti Aaltonen i Aleksej Kajgorodov koji su ujedno i najbolji strijelac odnosno najbolji asistent u momčadi. I veliki Sergej Fedorov se ove sezone nekako sakrio te je i njegov učinak lošiji od uobičajenog. Obrana nije bila problem, ali su zato vratari predstavljali rak-ranu Metalurga na početku sezone. Georgij Gelašvili je branio nestalno, a njegove zamjene Ivan Lisutin i Aleksandar Pečurski prilike za dokazivanje koje su dobili nisu iskoristili. Na ruku nisu išle ni ozljede, na samom početku ostali su na duže vrijeme bez braniča Podhradskog te napadača Habarova.

Uprava nije stala samo na smjeni trenera već je krenula i u potragu za novim igračima. Tako je obavljen transfer s Ak Barsom iz Kazana. Dovedeni su Nikolaj Lemtjugov i Dmitrij Kazionov, au suprotnom pravcu su pošli Maksim Spiridonov i Konstantin Glazačev. Prerano je govoriti tko je bolje prošao budući da je transfer obavljen prije samo 15 dana. Tu nije bio kraj transferima. Stanka je iskorištena za potragu za novim vratarom. Izbor je pao na jednog od najboljih vratara SM liige, Ari Ahonena iz Kalpe Kuopio. Njegovim dolaskom mjesto je izgubio Ivan Lisutin te se vratio u redove Avtomoblista iz Jekaterinburga. U Finskoj je pronađeno i obrambeno pojačanje. Riječ je o mladom braniču Villeu Lajunenu iz Espoo Bluesa.

Ari Ahonen je Finsku napustio s 94,1% obrana i  GAA 1.48 - najboljom statistikom u ligi.













I...sve promjene kad tad su morale dati rezultata. Oni su došli i dolaze i danas. Poslije stanke Metalurg je odigrao dvije utakmice i ostvario maksimalnih 6 bodova. Najprije su u vrlo efikasnom susretu svladali Sibir 6-4 da bi danas bili bolji i od lidera konferencije Amura sa 3-1. Stvari izgledaju dosta bolje, Ahonen je donio sigurnost na golu, a probudili su se i neki igrači npr. Mihail Jakubov koji je zabio tri gola u dvije spomenute utakmice.

Evidentno je da momčad Metalurga nije ni blizu svog maksimuma te da krije itekakav potencijal. Sezona za njih nije izgubljena, imaju još dosta vremena kako bi počeli igrati kako znaju i kako mogu. Čini se da su na pravom putu.

Nema komentara:

Objavi komentar