Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 21. studenoga 2011.

Calder Memorial - favoriti za ovu sezonu

Nakon predviđanja za osvajača trofeja Vezina http://argoshokej.blogspot.com/2011/11/favoriti-za-vezinu.html te trofeja Rocket Richard http://argoshokej.blogspot.com/2011/11/tko-ce-osvojiti-rocket-richard-trofej.html evo i ranih favorita za trofej Calder Memorial.



Riječ je o trofeju koji se na kraju sezone dodjeljuje najboljem novaku ili rookieju lige. Uvjet da igrač bude kandidat za nagradu je da je mlađi od 26 godina na početku sezone te da dotada nije odigrao više od 6 utakmica u ijednoj profesionalnoj ligi. U konkurenciju ulaze i igrači koji su nastupali u NHL-u, ali ne više od 25 puta po sezoni. Također, da bi konkurirali za nagradu u toj sezoni moraju odigrati najmanje 41 utakmicu u regularnoj sezoni (vratari 25). Nagrada za najboljeg rookieja dodjeljuje se od 1932. godine, a pod imenom Calder Memorial trophy dodjeljuje se od 1943. godine. Ime je dobio po prvom predsjedniku NHL-a Franku Calderu. Jedan igrač nagradu može osvojiti samo jednom, a zanimljivo je da najbolji igrač svih vremena Wayne Gretzky nije među osvajačima baš kao ni velika imena poput Rona Francisa, Marka Messiera, Gordiea Howea, Bretta Hulla i Marcela Dionnea. U NHL- je danas aktivno 16 osvajača, a to su kronološki Teemu Selanne, Martin Brodeur, Daniel Alfredsson, Sergej Samsonov, Chris Drury, Scott Gomez, Jevgenij Nabokov, Dany Heatley, Barrrett Jackman, Andrew Raycroft, Aleksandar Ovečkin, Jevgenij Malkin, Patrick Kane, Steve Mason, Tyler Myers i Jeff Skinner.



Ovdje su moji favoriti za osvajanje nagrade ove sezone.

Luke Adam (Buffalo Sabres)
Dvadesetjednogodišnji centar izabran je u drugoj rundi drafta 2008. Nakone odlične prošle sezone u AHL-u u Portland Piratesima pozvan je u Sabrese da zaigra u NHL-u. Lani je nastupio 19 puta upisavši 4 boda, a ove je počeo odlično. U tek 20 utakmica zabio je 6 golova i upisao 8 asistencija. Veliki faktor za tako dobar učinak je igranje u liniji sa dvojcem Thomas Vanek - Jason Pominville. Riječ je o trenutno jednom od najboljih tandema lige koji se nalaze među 8 najboljih strijelaca lige i koji imaju fenomenalnu suradnju na ledu. Uz njih se uči i mladi Adam kojemu igra sa spomenutim dvojcem odgovara te je i on upisao dosta bodova te je trenutno treći najučinkovitiji igrač momčadi. Izgledno je da će ako ovako nastavi biti među najboljim rookie strijelcima te će tako biti i među glavnim favoritima za osvajanje nagrade.

Luke Adam (72) zajedno s Thomasom Vanekom (26) i Jasonom Pominvilleom (29) čini jedan od najproduktivnijih napada NHL-a











Ryan Nugent-Hopkins (Edmonton Oilers)
Prvi izbor ovogodišnjeg drafta u potpunosti je ispunio očekivanja na startu sezone. U 19 utakmica ostvario je isto tolio bodova od čega 7 golova, a 12 asistencija. Sa Ryanom Smythom dijeli mjesto vodećeg strijelca momčadi što je za jednog 18-godišnjaka odličan uspijeh. Već je pokazao da je spreman za igru na najvećoj razini, a dovoljno je talentiran da ga se može smatrati budućom zvijezdom lige. Zasad ima još poraditi na fizičkoj spremi i snazi, ali to će doći s vremenom. U mladom sastavu Oilersa već sada je među vodećim igračima te mu velik broj bodova ne gine. Već sada predvodi sve rookije po broju bodova.

Brett Connolly (Tampa Bay Lightning)
Šesti zibor prošlogodišnjeg drafta možda nema tako dobre brojke na početku sezone ali ga definitivno vidim kao jednog od favorita za osvajanje nagrade. U 19 susreta ima 4 gola i 3 asistencije, ali se zato pokazao kao vrlo koristan igrač za Boltse te je za nagradu postavljen u napad s izuzetno uigranim dvojcem Martin St.Louis - Steven Stamkos. Connolly se sjajno snašao igrajući s njima te je taj napad najubojitiji u cijeloj momčadi. Kao što rekoh, riječ je o izuzento borbenom i korisnom igraču čiji je učinak na ledu puno širi od zabijanja i asistiranja golova. Svakako među favoritima po mom mišljenju.

Matt Read (Philadelphia Flyers)
Veliko iznenađenje među rookiejima. Read ima 25 godina te je nedraftiran igrač, put do NHL-a izborio je kroz NCAA i AHL. Pokazao se vrlo koristan u renoviranom sastavu Flyersa te u 16 utakmica ima čak 13 bodova (8+5) te je iza Giroux postigao najviše golova u prvih 20 utakmica. Read je igrajući dugo u NCAA ligi pokazao visoku igračku kvalitetu koju je ipak iznenađujuće uspio u punom svijetlu pokazati i u Flyersima. Da li je ovo samo sreća ili će ovako nastaviti i do kraja sezone ostaje za vidjeti.

Matt Read zasad je pronašao svoje mjesto u renoviranom sastavu Philadelphia Flyersa














Craig Smith (Nashville Predators)
Dvadestdvogodišnji Amerikanac posljednjih je dana često spominjan ne zbog umijeća već zbog nevjerojatnog promašaja na utakmici s Canadiensima kada je prebacio prazan gol s metra udaljensoti. Ipak, izbor četvrte runde drafta 2009. godine dosad se pokazao vrlo dobar igrač za Nashville ostvarivši 15 bodova u 19 susreta. Posebno je dobru igru pokazao igrajući u liniji s Patrickom Hornqvistom i Colinom Wilsonom. Vrlo je brz igrač te lako dolazi u prilike pa je i za očekivati nastavak berbe poena koja bi ga mogla dovesti i do najefikasnijeg igrača momčadi koja tradicionalno nema dominantne strijelce već se bodovi rasporede na velik broj igrača. Predatorsi su skriveni favorit zapada te će Smith imati odličnu priliku upisati puno bodova koji bi mu lako mogli donijeti i Calder trofej.

Jhonas Enroth (Buffalo Sabres)
Evo i jednog vratara među favoritima. Švedski vratar nastupa je u NHL-u jednom prije dvije sezone i 15 puta lani. Nedovoljno da ne bude smatram rookiejem u ovoj sezoni. Namijenjena mu je uloga drugog vratara, ali je ozlijedom Millera dobio startno mjesto koje je objeručke prihvatio te odigrao nekoliko odličnih susreta. U 11 utakmica ima 7 pobjeda, 93.1% obrana i 2.06 GAA. Igranje profesionalnog hokeja u Švedskoj, AHL-u te lani i u NHL-u pomoglo mu je da danas nema puno roblema koji muče većinu mladih vratara; nekonzistentnost i sklonost kiksevima. Jasno je da Millera kad se vrati čeka startna pozicija na golu, ali će i to doći pod znak pitanja ako Enroth nastavi s ovakvim igrama.

Jhonas Enroth na najbolji način iskorištava ozlijedu Ryana Millera





















Nema komentara:

Objavi komentar