Ukupno prikaza stranice

utorak, 1. studenoga 2011.

Joel Armia

Pregled mladih talentiranih hokejaša nastavljam s jednim članom velike nadolazeće generacije finskih hokejaša. To je bivši suigrač našeg Borne Rendulića u Assatu iz Porija, Joel Armia.

Joel ArmiaPori, 31. svibnja 1993.

Država: Finska
Klub: Assat Pori (SM liiga)
Draftiran: 2011. 1 runda (16. izbor) - Buffalo Sabres
Pozicija: Desno krilo
Uspjesi: /

Osamnaestogodišnji Joel Armia karijeru je počeo u svom rodnom gradu na obali Botničkog zaljeva. Put kroz razne selekcije Assata bio je jako brz, debi za U18 momčad ostvario je s 15 godina. Već tad isticao se kao izuzetan strijelac. U sezoni 2009/2010 Joel je djelio svlačionicu s našim Bornom Rendulićem u juniorima Assata. Naravno, njegov statistika bila je mnogo bolja od Bornine pa je tako skupio 23 poena u 32 utakmice. Te sezone Armia neshvatljivo izostaje iz finske U18 reprezentacije. Ipak, dobre igre u juniorima bile su dovoljne da se priključi seniorima Assata u idućoj sezoni.

Na njegovu sreću, bila je to vrlo dobra sezona Assata u kojoj su zauzeli drugo mjesto u regularnom djelu da bi u doigravanju ispali već u četvrtfinalu. Armia je u 53 utakmice ostvario 31 bod od čega čak 20 golova. Na svjetskom prvenstvu nastupio je i u U18 i U20 selekciji ali momčad nije polučila značajniji uspijeh. Ipak, Armia je ostvario jako dobre brojke - za U18 13 poena, a za U20 1 poen.

Na draftu 2011. izabrali su ga Buffalo Sabresi kao 16.izbor. Vjeruju kako su draftirali najboljeg strijelca poslije Thomasa Vaneka. Ipak, ne brzaju s njegovim dolaskom. Pustit će ga da ugovor s Assatom odradi do kraja (2013.) nakon čega će se priključiti organizaciji koja ga je izabrala.

Unatoč velikoj visini vrlo je spretan s pakom te ima fenomenalnu plejadu udaraca. Značajan nedostatak mu je manjak odgovornosti u igri tj. često ignoriranje obrambenih zadaća. Ipak, bivši trenee Assata Pekka Rautakallio za njega je rekao: - Joel će biti drugačiji od svih dosadašnjih Finaca u NHL-u. Mnogi ga uspoređuju s Teemu Selanneejem, ali istina je da je on bio dosta brži u svoje doba. Joel je željan znanja, spreman je za napredak, uvijek će poslušati savjet i pokušat ga primjeniti u svojoj igri.

Uopće ne sumnjam da je riječ o nadolazećoj zvijezdi kakvu finski hokej (ovdje ne računam vratare) odavno u NHL-u nije imao. Sve ovisi o njemu, a sudeći po riječima njegovog trenera, onda neće biti nikakvih problema.

Nema komentara:

Objavi komentar