Ukupno prikaza stranice

utorak, 1. studenoga 2011.

Sven Bartschi

Švicarski hokej zadnjih je godina u velikom zamahu pa ne čudi da je drugu godinu za redom njihov igrač izabran u prvoj rundi NHL drafta. Nakon Nina Neiderreitera 2010. godinu kasnije izabran je Sven Bartschi.
Sven BartschiLangenthal, 5. studenog 1992.

Država: Švicarska
Klub: Portland Winterhawks (WHL)
Draftiran: 2011. 1 runda (13. izbor) - Calgary Flames
Pozicija: Lijevo krilo
Uspjesi: /

Sven Bartschi svoju je karijeru počeo igrajući kroz razne omladinske selekcije kluba iz svog rodnog grada, SC Langenthala. Debi za seniorsku momčad u drugom razredu švicarskog hokeja (NLB) ostvario je u sezoni 2008/2009. Odigrao je samo dvije utakmice bez učinka, ali je zato za juniorsku momčad postigao 60 poena u 43 susreta. Bilo je to dovoljno za poziv u nacinalnu vrstu U18 za koju je na svjetskom prvenstvu ostvario 3 poena u 6 susreta.

Uslijedila je sezona u kojoj je Bartschi kombinirano nastupao za seniore Langenthala u NLB-u te za juniore Zuga u juniorskoj ligi. Kao 17-godišnjak u jakom NLB-u Bartschi je 15 poena u 42 utakmice dok je za juniore Zuga imao 27 poena u samo 11 utakmica. Ostvario je i još jedan nastup za U18 nacionalnu vrstu na svjetskom prvenstvu gdje je ponovno ostvario 3 poena u 6 susreta.

Na CHL draftu 2010. godine Sven je izabran u prvoj rundi kao sedmi izbor od strane WHL momčadi Portland Winterhawks gdje ga je kao suigrač dočekao sunarodnjak Nino Neiderreiter. Sven se novoj momčadi i ligi prilagodio vrlo brzo te je prvu sezonu završio kao novak s najviše golova, asistencija i poena ostvarivši ukupno 112 poena u 87 utakmica. Na svjetskom juniorskom prvenstvu Švicarska nije mogla dalje od četvrtfinala; Bartschi jes kupio tek gol i asistenciju u šest susreta.

Na draftu iduće sezone izabran je kao ukupno 13. izbor i to od strane Calgary Flamesa koji su već dugo u potrazi za mladim igračima koji bi franšizu vratili u sam vrh NHL-a. Nadaju se da je upravo Bartschi čovjek koji će u budućnosti donijeti neophodan talent u napadu; da će postati igrač koji će osvježiti njihov već postariji napadački kadar. Nisu žurili s njegovim dolaskom u NHL, ostavljen je još jednu sezonu u Portlandu da bi napredovao do te mjere da ga igranje u NHL-u jednog dana ne bi trebalo impresionirati.

Nažalost za Svena, nova sezona nije počela dobro. Ozlijedio se nakon samo osam odigranih utakmica za Winterhawkse no povratak na led očekuje se vrlo brzo. A počeo je sjajno, sa čak 17 poena.

Što se tiče njegovih sposobnosti, Bartschi je tipično krilo kojemu je asistiranje glavna vrlina. Talent u tom smislu je sjajan, ima odličan pregled igre koji mu donosi sjajnu mogućnost dodavanja. Mane su mu manjak brzine te kao mnogim mladim napadačima, slabija defenzivna igra. Ostaje za vidjeti da li je Sven Bartschi sposoban postati ono što od njega u Calgaryju očekuju; da postane buduća zvijezda ekipe. Mnogi kao njegov limit ipak vide treći napad NHL momčadi. Pred njim je još dugo vremena da im pokaže da nisu u pravu.

Nema komentara:

Objavi komentar